Ако работата не е такава, каквато са ви обещали...

Първите 90 дни са решаващи

Първите 90 дни на нова работа са решаващи за това дали ще се справите или ще се провалите, твърдят експерти. Ръсел Джонсън казва, че най-голямата грешка, която допускат хората, започвайки нова работа, е, че не разбират колко важни са първите три месеца.
„Първият ден е най-важният ден, първата седмица е най-важната седмица и след 90 дни или сте се справили, или не. Всички знаем колко важно е първото впечатление и колко трудно е то да бъде променено. Тези впечатления се създават подсъзнателно, емоционално, нерационално и интуитивно“, казва Джонсън.
Хубаво е, че сте уверени, прекрасно е, но някои хора прекаляват и се притесняват да признаят, че имат нужда от помощ. Това обаче не ви помага, категоричен е Джонсън. „Да, вярно е, че искайки помощ, признаваш, че си нов и не знаеш много. Но това не е толкова лошо, а и съветвайки се с колегите си, по-бързо ще влезете в ритъма на работа, пък и ще се сближите с тях“.
Друга голяма грешка е да отлагате по-трудните задачи и да изпълнявате само лесните. Рано или късно ще трябва да свършите всичко, така че не отлагайте неизбежното, а просто поискайте помощ, ако ви е много трудно.
Отношенията с колегите са много важна част от работния процес. Много е важно да не позволявате да бъдете въвлечени в клюки и интриги в службата. Това със сигурност не е начинът да се впишете, съветва Днонсън.
И не на последно място: не се притеснявайте да си кажете, ако работата ви не е такава, каквато са ви обещали. Независимо дали става въпрос за заплатата, отговорностите или работното време, ако условията са различни от обещаните, говорете с шефа си, съветват специалистите.