Гъбата и сапунът - враг номер едно

Къпането повече от три пъти на седмица е вредно, показва ново изследване.

Според дерматолози гъбата и сапунът са враг номер едно на тялото. Специалистите все пак обясняват, че да се мием е препоръчително от хигиенна гледна точка, но прекомерното търкане прави най-големия орган от човешкото тяло – кожата суха, раздразнителна и нацепена от хиляди микроскопични пукнатини.
Според досегашното схващане пяната от душ - гела и обилното измиване с гореща вода убиват всички микроби по кожата. Последните проучвания по темата обаче показват точно обратното. Използването на обикновен сапун не убива бактериите. Всъщност той смущава микрофлората на повърхността на тялото и причинява невидими възпаления. Роговият слой, който е най-външната обвивка на тялото, е бариера, направена от втвърдени, мъртви кожни клетки. Те предлагат защита на долните слоеве от живи клетки. Този пласт съдържа и липиди - мастни съединения, които спомагат за поддържане на влагата в клетките.
Всеки път, когато си взимате душ - особено горещ - със сапун и гъба за баня, вие увреждате целостта на роговия слой. Сапунът и топлата вода разтварят липидите в кожата, а изтъркването само ускорява процеса на нараняване на повърхността. Колкото повече душове взимате, толкова по-често нанасяте щети за кратко време, а кожата не може да възстанови толкова бързо защитния слой.
Според лекарите прекомерното къпане не е полезно, затова не прекалявайте с личната хигиена.