Експерти: Захарта е новият тютюн

С 30% трябва да бъдат намалени нивата на захар в хранителните продукти

Захарта се е превърнала в „новия тютюн”, който се намира във все по-големи количества в храните и застрашава здравето ни, предупреждават британски експерти, пише британският "Индипендънт", цитирани от 24 часа.

С 30% трябва да бъдат намалени нивата на захар в хранителните продукти, за да бъде предотвратена вълна от болести и смърт, смятат лекари и учени.

Изследванията на продукти от ежедневна употреба показват, че средно 11 лъжици захар се съръджа в готовото капучино, а в десертите от шоколад има осем лъжици захар. Нискомаслените кисели млека например съдържат около пет лъжици захар, докато полеготова доматена супа съдържа четири лъжици.

Според Саймън Кейплоу, професор по клиничната епидемиология в университета в Ливърпул, „захарта е новият тютюн“. Проблемите със затлъстяването и диабета стуват на Великобритания над 5 милиарда паунда годишно. Ако не започне контрол, тези разходи може да достигнат 50 милиарда паунда през 2050г.

Един средностатистически британец консумира по 12 лъжици захар на ден. Максималната доза, като препоръчана от Световната здравна организация, е десет лъжици, въпреки че цифрата трябва да бъде намалена наполовина, за да се предотврати епидемията.