Нина Русева с изложба във Виена

"Картини от пътя" - в Българския културен институт „Дом Витгенщайн”

Художничката Нина Русева открива своя самостоятелна изложба - живопис "Картини от пътя" в Българския културен институт „Дом Витгенщайн” във Виена на 14 януари.
В експозицията «Картини от пътя», която ще бъде наредена в залите на «Дом Витгенщайн» в австрийската столица, са включени 60 творби на младата авторка, повечето от които - рисувани през 2013 година.
Изложбата на Нина Русева в Българския културен институт „Дом Витгенщайн” ще може да се разгледа до 14 февруари 2014 г.
Нина Русева е родена през 1977 г. в София. Тя завършва Средното художествено училище за приложни изкуства, специалност "Текстил". Дипломира се в НХА, специалност "Живопис", в класа на акад. Светлин Русев, с квалификационна степен "магистър". Има редица самостоятелни изложби в столицата, както и многобройни участия в общите художествени изложби в страната и чужбина.
Русева е отличена с награда от изложбата "Родени независими", организирана от Министерството на културата по случай 100 години от Независимостта на България. Младата авторка е отличена и с наградата за живопис от Съюза на българските художници и Столична община - район Изгрев, в изложбата "Отражения".
Художничката е сред участниците и в пленера на «Дарик» "Звук и цвят" през 2009 г. Нейни картини са притежание на частни колекции в България, Франция, Германия, Италия, Израел, САЩ, Холандия. Тя е показвала свои творби и със свои колеги сред каменните градежи на скулптурния парк в Илинденци. Нина Русева взе участие и в организирания от Европарламента амбициозен проект - представяне на «Съвременно българско изкуство» през 2011 година.

Тя се гордее, че нейната картина „Лодка „Антарктида“ влезе и остана в колекцията на Европейския парламент. Художничката предпочита да работи в мащабни формати, творбата й „Лодка „Антарктида“ е с размери 179/220 см. За създаването й тя е използвала много ярки цветове, които контрастират помежду си. Рисувана е през 2009 г. и е една от серията нейни картини на тема Антарктида. Тя се е вдъхновила за създаването на цикъла, посветен на Ледения континент, след като съвсем случайно попаднала на едни снимки от този район на света, прочут със суровия си климат.

«В белите ледници се отразяват всички цветове когато светлината и слънчевите лъчи преминават през тях. Залезите и изгревите там са толкова ярки, както никъде другаде по света», споделя авторката.