Бонбони срещу кариес

Вредните бактерии се поглъщат заедно със слюнка и след това се изхвърлят от организма. Бонбоните без захар съдържат вид "приятелска" пробиотична бактерия, която се свързва с вредните бактерии.
След поглъщане на бонбоните, приятелските бактерии попадат в слюнката. След това се свързват с корозивните бактерии и намаляват способността им да се залепват към повърхността на зъбите. Т.нар. "приятелски" бактерии в някои пробиотични млечни напитки спомагат за разграждането на храната, абсорбират полезните вещества и се борят с бактериите, които може да предизвикат различни заболявания, пише БГНЕС.
Германските карамелени бонбони може дори да се дават на деца като мярка срещу ранното развиване на кариес.
Лечението на развалените зъби на британските деца струва около 45 милиона паунда годишно, а до 15-годишна възраст младежите имат средно по 2,5 пломби или извадени зъби заради кариеси. Едно на четири 5-годишни деца в Англия вече има кариеси.
Най-вредната бактерия в устната кухина, стрептококус мутанс, се храни със захар, която ферментира и произвежда киселина, която разяжда зъбите.
За момента единственият ефективен начин за намаляване на броя на бактериите е почистването с четка за зъби, за да се намали плаката, където се съдържат вредните бактерии.
Полезните бактерии първо са били третирани с топлина, която предотвратява разпространението им в устата. Дори и след топлинната обработка вредните бактерии разпознават полезните и се свързват с тях.
Учените са създали бонбони с различни вкусове за тестове върху хора. Изследвани са 60 възрастни, разделени на 2 групи. Едната група е тествала бонбони с бактерията, а другата- идентични на външен вид бонбони, в които няма от въпросните бактерии. За период от ден и половина доброволците са изяли по 5 бонбона. При всеки път учените са взимали проби от слюнката на пациентите за изследвания на нивата на организмите, разяждащи зъбите.
Резултатите показват, че 75% от приелите бонбони с бактерии значително са намалили нивата на вредната бактерия. Хората, опитали обикновените бонбони, също са показали лек спад на нивото на "лошите" бактерии, но изследователите смятат, че това се дължи на по-дългото смучене на бонбоните, при което се произвежда по-голямо количество слюнка.
Бонбоните с приятелските бактерии могат да бъдат пуснати на пазара до 1-2 години. Учените разработват и паста за зъби и вода за уста с полезните организми.