Българският читател - между любовта и ада

Ръст на продажбите на книги отчетоха тази Коледа в Пловдив

Книгата си остава предпочитан подарък за българите по празниците, разказаха за Plovdivutre.bg от книжарници "Хеликон". Оттам отчитат ръст на продажбите на книги тази Коледа спрямо миналата. Продавачите са категорични, че противно на налаганото напоследък мнение, българинът чете все повече.

Данните сочат, че се предпочита традиционната хартиена книга пред все по-навлизащите в употреба електронни издания. Въпреки това се забелязва интерес и към новите технологии, особено тези базирани на електронното мастило, като към тях по-големи предпочитания показват младите хора.

Трилъри, женски романи, исторически книги, социология, бизнес психология и популярна медицина са сред най-търсените жанрове в страната ни. Трилърът безспорно е най-търсеният жанр през изминалата година. За това говори и фактът, че най-продавана книга за 2013 година във веригата книжарници е "Ад" на Дан Браун. Специалисти отдават успеха на книгата и на това, че повече от четири години авторът, прочул се с "Шифърът на Леонардо" не е издавал роман. Световната премиера на "Ад" се състоя на 14 май, а в България романът излезе на пазара месец по-късно. Оттогава почти до края на годината той бе безспорен лидер в седмичните класации за най-продавани книги и логично завоюва челното място в годишната класация на книжарниците.

Друго много търсено име, превърнало се в истински хит сред българските читатели, е родената в Страсбург турска писателка Елиф Шафак. Нейният роман "Любов" е бил предпочитана книга за много българи, а през 2013 Шафак се превърна в любима чуждоезична писателка като в Топ 20 на книжарници "Хеликон" присъстват още две нейни книги – "Дворецът на бълхите" и "Черно мляко: За писането, майчинството и харема вътре в нас".

Американският автор от афганистански произход Халед Хосейни също е получил високата оценка на читателите. Творбата му "А планините ехтяха" е една от най-търсените в края на годината, а отзивите за работата на Хосейни са изключително позитивни. Още първата му книга - "Ловецът на хвърчила", излязла през 2003 година, се превърна в международен бестселър, постигайки над 10 милиона копия. Вторият му роман "Хиляда сияйни слънца" имаше подобен успех и превърна Хосейни в един от най-търсените автори в света.

Придобилата изключително популярност в света "Петдесет нюанса сиво" на Е. Л. Джеймс заема едно от челните места и в България. Романът, който е част от трилогия, бе една от най-обсъжданите книги, като коментарите за него бяха от крайно положителни до изключително критични.

Сериозно присъствие на пазара имат и българските автори. Въпреки силната конкуренция на световноизвестни имена, в класацията на годината присъстват четирима българи. Най-продаван от тях е Георги Господинов. Неговите книги "И всичко стана луна" и "Невидимите кризи" са едни от най-купуваните през годината. Освен Господинов, други любими автори на българите са Михаил Вешим и Алек Попов. В класацията намира място и Антон Тодоров с книгата "Българите срещу олигархията", която разкрива задкулисните игри в българския преход. Автори като Калин Терзийски, Захари Карабашлиев, Александър Секулов и Стефан Цанев също са сред любимците на аудиторията в страната ни.

Освен популярната литература, класиката също е била доста търсена през годината. Учудващо или не, тя е била предпочитана от доста млади хора, които често използват тези книги дори в оригинал.