Каква е вашата дефиниция за успех?

Средно, хората правят по три големи промени в кариерата през живота си

Не винаги е възможно - да попаднете на точното място в точното време, но да се занимавате с това, което обичате, си струва усилията, дори смяната на курса да е на 180 градуса. Животът е твърде кратък, за да се задоволяваме с малко, да се примиряваме с посредствеността или да го изживеем в неудовлетворение и с чувството, че нещо сме пропуснали.

За да избегнете повторението на една и съща грешка в професионалното си развитие, може би е необходимо да анализирате действията си, като си зададете следните важни въпроси и намерите съответните им отговори.

1. Аз ли избрах тази професия или отстъпих пред желанието на близките ми?
Нормално е децата да искат да угодят на родителите си. Може би майка ви или баща ви са искали да продължите по техните стъпки, а на вас ви се е искало да предприемете риск. Въпреки че родителите ви предпочитат за вас нещо стабилно, в крайна сметка това, което най-много желаят, е да бъдете щастлива. Ако тяхното одобрение е изключително важно за вас, тогава се подгответе и им представете конкретен план за реализацията на вашата идея, като демонстрирате зрялост и решимост да следвате целите си. Представете им някакъв компромисен вариант с конкретен срок – например, ако до три години не успеете с определената цел, то тогава ще направите това, което те смятат, че е най-доброто за вас. Знайте, че любимите хора ви обичат и се тревожат за вас, но ако видят, че сте щастлива, вероятно ще се успокоят и ще забравят страховете си.

2. Дали избрах тази професия, защото имах ниски очаквания и самооценка за себе си?
Смятате ли, че Бил Гейтс никога не е изпитвал съмнения и несигурност? Никой не обича провала, но да не опиташ е по-голям провал, отколкото да те уволнят. Докато за определено време един провал може да нарани егото, то той е опит, който ви помага да отидете отвъд собствените ви, априори поставени, ограничения

Така че – излезте от сигурното и заложете на несигурното. Може да се чувствате странно и дискомфортно в началото, но нищо не е по-приятно от това, да откриете, че имате някакъв неподозиран талант или да осъществите скрита амбиция. Ако на края не се получи нищо, “изтупайте праха от колената” и бъдете горда със себе си, че сте имала куража да опитате. И си спомнете крилатата фраза на една българска футболна легенда: “Който рискува – печели, който не рискува – не печели”. Просто, но именно затова - ясно.

3. Дали избрах тази работа, защото не ми се учеше повече?
Разбираемо е, ако сте се разочаровала от образованието – било то средно или висше и в един момент сте се отказала. Вярно е също, че у нас доброто образование не означава непременно добре платена работа. Но често означава професия, която би ви носила удовлетворение в дългосрочен аспект. Това си струва размисъла и проучване на възможностите за допълнително обучение или професионална квалификация, които биха ви позволили да насочите кариерата си в посоката, която ще ви направи щастлива. Разбира се, образованието струва пари, дори и тук, но разглеждайте това като инвестиция в бъдещето ви, а не като разход. Вероятно, тази инвестиция ще се изплати.

4. Всъщност, не знам какво искам да правя. Всичко (или нищо не) ми е интересно.
Част от порастването е да започнем да осъзнаваме кои врати да затворим и кои да задържим отворени. Да се избира наистина е трудно и всъщност – няма гаранции, че изборът ще бъде най-правилния. Но пък да се стои в нерешителност и да се отлага живота, изобщо не е позиция. Необходимо е да направите един самоанализ и самооценка на собствените си умения, качества и желания и да проучите реалистично възможностите за вашето професионално развитие. Може да потърсите съдействие от специалист, за да ви помогне с изготвянето на вашия личен профил и така – да облекчи изборът ви на кариера. Добре е да разговаряте също с колкото се може повече хора, за да ви разкажат за тяхната работа и работа и честно да прецените дали техните интереси и начин на живот ви харесват. Опитайте се да дадете дефиниция на успеха – не такъв, какъвто е в общественото разбиране, а това, което би било успех лично за вас.

Източник: тя.бг