Мрачният понеделник - най-депресиращият ден в годината

Не се учудвайте, ако започвате да изпадате в лошо настроение

Свършили сте всички вкусни празнични ястия, времето е ужасно, Коледа ви излезе ужасяващо скъпо и се връщате към ежедневието си.
Не би било учудващо, ако започвате да изпадате в лошо настроение. Но не се тревожете, не сте единствени, защото днес е Мрачният понеделник - най-депресиращият ден в годината. Идеята за Мрачния понеделник е на университетския преподавател Клиф Арнол.
Арнол изчислил, използвайки различни фактори, включително времето, натрупаните дългове, неизпълнените новогодишни обещания и броя на изминалите дни от края на коледните празници. Но в последните три години учените анализирали повече от 2 милиона туита, публикувани от британците през януари, като обърнали внимание на негативния език и изречения, показващи унило настроение.
Те установили, че днес има близо пет пъти повече от средния брой туити, свързани с вина, тъй като хората се отказват от обещанията си да следват здравословен начин на живот. Анализът на компанията за напитки Upbeat показва още, че оплакванията от времето ще бъдат около шест пъти повече от обикновено, а мъжете ще се чувстват по-зле от жените.
Днес ще бъде и понеделник на разводите, казват правни експерти. Това е най-популярният ден в годината за започване на процедура за развод. А януари е месецът с най-много разводи, два пъти повече, отколкото през втория най-популярен месец септември.
По данни на сайта Divorce Depot.co.uk 1,8 милиона двойки са се скарали по време на почивката около празниците. Представители на сайта попитали 1000 души кои са факторите, предизвикали напрежение в брака по Коледа. Оказало се, че финансовото притеснение, злоупотребата с алкохол и разногласията относно домакинските задължения са на първо място в списъка, пише БГНЕС.
Институтът за лидерство и мениджмънт установил също, че повечето служители се чувстват недоволни от настоящата си работа, като един на пет планира да промени работната си позиция тази година, а 80% искат да сменят компанията, за която работят.
Изследователите смятат, че най-щастливите дни в годината са Бъдни Вечер и Коледа, следвани от Нова година, Свети Валентин и "първият слънчев уикенд от годината".