"Бургаски корабостроителници” става "Барабел”, връщат на работа част от уволнените

Въпреки трансформацията на предприятието и ангажиментите, които ръководството е поело пред работниците, хората са останали недоволни от срещата и са решени да продължат с протестите

Само петима от съкратените работници се срещнаха с новия изпълнителен директор на "Бургаски корабостроителници" Деян Маринов Дянков тази сутрин.

На срещата е било взето решение няколко души, които са били на ръководни постове в дружеството преди съкращенията, отново да бъдат наети на работа.

Това са бившите ръководители на Бургаската корабостроителница Любомир Томов и Димитър Кимрянов, които ще са прокуристи на новото дружество, предаде "Фокус".

Направени са постъпления за обявяването в несъстоятелност на завода. Създадено е ново дружество, което се казва "Барабел".

Смяната на името идва, за да се избегнат старите задължения на завода - около 150 млн. лв. Дейността му няма да се променя, а плащания към работниците ще има едва след като се приемат нови поръчки и след ремонт на пусковото устройство. Хората обаче не виждат възможност това да стане до края на месеца.

Заради вече започната процедура по обявяване на несъстоятелност заплатите от 2010 г. работниците могат да си получат по съдебен път. Съкратените служители ще започнат да получават покани, ако искат да се върнат на работа при същите условия и заплати.  

Изплащане на заплати от 2013 г. може да има евентуално след като към корабостроителницата започнат да постъпват плащания от фирми, които дължат пари.

Хората не са удовлетворени от срещата и вероятно ще продължат с протестите.