Българи създадоха православен храм на Антарктида

Още десетима отпътуват за ледения континент утре

Утре, 6 януари, последните десетима български полярници ще заминат за Антарктида. Техен предвидител ще бъде проф. Христо Пимпирев.

В антарктическата ни база вече работят десетина българи. Те са там при много тежки метеорологични условия - къщите, горивото и хранителните продукти са били затрупани от сняг.

Започнала е и усилената работа и по вътрешното обзавеждане на новия православен параклис, поставени са дървените плоскости за олтара, върху които художничката Ганка Павлова ще изографиса образите на Христос, Богородица, Йоан Кръстител, Йоан Рилски и Климент Охридски.

Преминавайки през Рим, Буенос Айрес и Рио Гажегос, десетимата, които ще се присъединят, ще достигнат до гр. Пунта Аренас, чилийска Патагония. Оттам шестима от експедицията със самолет ще пътуват до остров Кинг Джордж, след което ще се прекачат на бразилски военен кораб "Ари Ронжел". На 18 януари трябва да достигнат до българската база.

Другите четирима полярници ще пътуват на борда на чилийския военен кораб "Агилес" от Пунта Аренас до базата ни на остров Ливингстън. На кораба към българските изследователи ще се присъедини чуждестранният научен екип, който ще работи съвместно в българското селище.