Авокадото – новият начин да отслабвате

Животът

05-01-2014, 06:00

Снимка:

Thinkstock

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Японската диета – тайната на дълголетието

Лунна диета – януари 2014

Здравословните мазнини могат да помогнат в борбата с килограмите

Всеки човек знае, че авокадото е супер полезна храна, но едва ли някой се е замислял, че може да го използва като мощно оръжие срещу излишните си килограми. Голяма диетична заблуда е, че всички мазнини са отговорни за надебеляването. Всъщност здравословните мазнини, като тези в авокадото, могат да помогнат в борбата за отслабване. Ето защо.

Мазнините правят ли ви дебели?

Както е известно, мазнините се делят на „добри“ и „лоши“, пише tialoto.bg Лошите наситени мазнини са отговорни не само за увеличаване на теглото, но и за сериозни здравословни проблеми като сърдечносъдови заболявания. Също така има научни доказателства, че значителното количество рафинирани въглехидрати всъщност имат много по-голям негативен ефект върху фигурата.

Мононенаситени мазнини и калории в авокадото:

Докато авокадото е сравнително висококалорична храна (100 грама авокадо дава 160 калории), то повече от две трети от тези калории идват от мононенаситена олеинова киселина. Изследвания показват, че мононенаситените мазнини, както и олеиновата киселина се използват повече от тялото като източник за бавно изгаряне на енергия, отколкото наситените мазнини. Като допълнителна полза за здравето, спазването на диета с високо съдържание на омега-9 мазнини спомага за намаляване на лошия холестерол. Авокадото е чудесен източник на омега-9 мазнини.

Авокадото като способ за отслабване:

Омега-9 мазнините също така помагат в усвояването на мастноразтворимите витамини и антиоксиданти от храната, която човек консумира. По тази причина, за да постигнете най-добри резултати, трябва да ядете авокадото в комбинация с други листни зеленчуци и полезни храни. По този начин ще подобрите усвояването на полезните вещества в организма.

Отслабване и глад:

Гладът може да бъде преборен както с полезните вещества, съдържащи се в авокадото, така и с тези на другите здравословни храни, които се абсорбират по-лесно в съчетанието им със зеления плод. Всъщност в много случаи гладът не представлява реална нужда на телата от повече храна. Той може да бъде предизвикан от няколко други причини.

На първо място много хора не пият достатъчно течности и редовно са обезводнени. Доста често пък гладът е бъркан именно с жажда. Така че следващия път, когато сте гладни, изпийте една чаша вода (особено след консумация на солена храна по-рано през деня). В други случаи гладът може да бъде провокиран от липса на достатъчно полезни хранителни вещества. Затова понякога човек може да се чувства гладен, малко след като вече е ял нещо.

Авокадото от своя страна увеличава чувството на ситост, тъй като има богат и маслен вкус, както и съдържа в себе си здравословни мононенаситени мазнини, фибри и протеини. Въпреки че авокадото има калории и мазнини, то увеличава способността на тялото да се възползва от полезните вещества от храната. Резултатът е: ядете по-малко количество продукти, когато консумирате авокадо. Така че смятайте зеления плод за ефективен метод за отслабване, който трябва да добавите към своя хранителен режим.

Отслабване и авокадо:

Закуската е най-важното хранене за деня, що се отнася до загубата на тегло. Така че за закуска се насочете към високопротеинови рецепти с протеини и такива с ниско съдържание на въглехидрати. По този начин ще започнете деня си сити и следващото ви хранене ще бъде по-късно през деня. За да отслабнете, не е нужно да броите постоянно калории, а да избегнете „лошите“ мазнини и да се съсредоточите към полезните храни.