Камикадзето от Волгоград - изоставен от майка си (видео)

Въпреки това спецслужбите в Русия обискираха жилище, където живее майката на Аскер Самедов

Домът на Алмира Самедова е претърсен изцяло, за да търсят взривни вещества и технически средства. Антитерористите продължават да търсят връзката на двата взрива - в тролейбуса и на гарата, на 29 и 30 декември 2013 г.

Оперативните са нахлули в жилището рано сутринта. 41-годишната жена живее в Москва, на семейни начала, с родения във Волгоградска област Денис Назаров, съобщава lifenews.ru. Тя разказала на служителите, че когато синът й станал на две годинки, го изпратила да живее с роднини в Дагестан. По информация на спецслужбите малко преди взрива Елмира е тръгнала, за да се види със сина си Аскер. По време на обиска спецслужителите са открили и иззели 8 мобилни телефона, 6 СИМ-карти, лап-топ и лични снимки. За сравнителен ДНК анализ е взета слюнка от майката на атентатора. Журналисти са станали свидетели как след обиска Елмира е изведена от дома й и е закарана в полицията.

По предварителна информация камикадзетата в тролейбуса и на гарата са родени в Дагестан. Предположението е, че Самедов е съпричастен и към взрива на гарата във Волгоград. В това се усъмнили следователите още на 31 декември. Още тогава във всички структури на полицията е имало описание на Аскер Магомедрасулович Самедов, роден през 1990 г. и на другия предполагаем терорист от тролейбуса Исаев Магомед Алескендерович, роден през 1987 г.

На служителите на вътрешното министерство на Русия са били приложени описанията и снимки на атентаторите, дадени от жители на града. Така полицията е установила къде са живели те във Волгоград. Следователите даже са разговаряли с лелята на Аскер Самедов, която живее в Дагестан.

"Аскер от малък живее с мен", разказала лелята Зирапат Исмаилова. "Ние добре го възпитавахме - никого да не обижда, да се учи и да има добри оценки. Той учеше в медицинска академия, но втори курс прекъсна и започна да посещава уахабитската джамия. Чух какво е станало във Волгоград, много жалко за загиналите хора при терористичния акт. Но аз даже не мога да заподозря какво отношение има моя племенник", разказва лелята на терориста. Тя потвърждава, че докато е бил малък той е общувал с рождената си майка.

"С Елмира се чуваха по телефона всеки ден. Искаше да я запознае с гаджето си, с което мислеха за сватба. Но на 30 май внезапно изчезна. Избяга от вкъщи. Аз се поинтересувах къде е отишъл да живее. А той ми каза, че скоро ще се върне, но това не стана", разказва лелята Зирапат.

Двата терористични акта бяха извършени на 29 и 30 декември 2013 г. във Волгоград. В резултата на чудовищното престъпление умряха 34 невинни, а десетки са в болница. Четири от тях все още са на границата между живота и смъртта.