До 30 април работим за бюджета, след това - за себе си

Парите

03-01-2014, 17:14

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

През 2014 г. българите ще изработят средно по 228 млн. лв. за един календарен ден

Българите ще работят точно до 30 април, за да си платят данъците през 2014 година. Това показва традиционният годишен индекс на Института за пазарна икономика за свобода от данъчни плащания. Образно казано това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си. Индексът цели да покаже на работещите по лесен начин големината на данъчното ниво в България. Датата е фигуративна, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано от държавата.


В България денят на свобода от правителството традиционно се пада някъде в края на април или началото на май, като по-ранното му настъпване през последните 5-6 години се дължи до голяма степен на притиснатите от кризата приходи и поддържането на бюджетен дефицит, обясняват икономистите.


По-ранното му настъпване тази година е в резултат на притиснатите от кризата приходи и поддържането на бюджетен дефицит. Наличието му означава, че част от разходите на държавата не се финансират с текущите приходи, а със заеми и резерви. Заемите, обаче, рано или късно трябва да се платят, което означава, че ако не се свият разходите, в бъдеще денят на свобода от правителство ще се измести по-късно през годината, посочват от института.

Тази година обаче в сметката влизат и пет дни за отработване - от 1 до 5 май. Това е така, защото през тях данъкоплатците ще бъдат "освободени" от работа за държавата, тъй като тя ще финансира част от харчовете си със заеми - това е предвиденият дефицит в Бюджет 2014. Тези дни рано или късно ще бъдат отработени в полза на държавата.

През 2014 г. българите ще изработят средно по 228 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания брутен вътрешен продукт, заложен в бюджета за 2014 г. Така през текущата година са необходими 120 дни, за да се изработят предвидените над 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета.

Най-много дни през 2014 г. ще се отделят, за попълване на приходите от ДДС - 36 дни. За приходите от акцизи ще са нужни 19 дни. За осигуровките ще трябват 27 дни - 19 дни за социално осигуряване и 8 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще се попълнят за 12 дни, а тези от корпоративни данъци - за 7 дни. Други 7 дни ще се работи, за да може да се платят държавните и общински такси. Имуществени данъци ще струват три дни работа./Money.bg