За КОЙ е по-удобно да управлява без коалиционно споразумение

Разминават ли се БСП и ДПС или действат единно?

"Няма как да е ясно какво прави едно правителство, когато няма коалиционно споразумение". Така евродепутатът от левицата Ивайло Калфин коментира разминаването между БСП и ДПС във връзка с идеите за въвеждане на подоходно данъчно облагане в студиото на БиТиВи.
Той подчерта, че всички призиви да се сключи подобно споразумение потъват в мълчание и очевидно така е по-удобно за партийните лидери.
Калфин даде за пример Германия, където такова споразумение е подготвяно три месеца, след това е минало през референдум в една от партиите и едва след това се съставя коалиционното правителство. Сега няма изненади какво ще прави това правителство, каза българският евродепутат.
Тезата на ДПС, че програмата на правителството изпълнява функцията на такова споразумение, той коментира с думите: "В програмата на кабинета не знам Законът за хазарта да е приоритет, а както виждаме за ДПС той беше приоритет".
По неговите думи в програмата има много пожелания в стил "да върви икономиката, да стимулираме бизнеса", но липсват конкретни мерки.
Според него липсата на коалиционно споразумение е и причината да не бъдат спазвани голяма част от предизборните обещания и на двете партии. Той заяви, че е нормално да се правят компромиси между партии в коалиция, проблемът е в непрозрачния начин, по който се правят в момента.
Евродепутатът сравни по непрозрачност на взимане на решенията сегашното правителство с управлението на Тройната коалиция. Оттам според него идва и толкова ниското доверие не само към партиите, но и към институциите.
Калфин коментира и евентуалното си участие в предстоящите евроизбори. За него това, че името му не се спряга сред водачите на листи в БСП, е най-малкият проблем.