Любимата храна подсказва какво липсва на вашия организъм

Всеки човек си има любими храни, тук не става въпрос за нормалното влечение към някои хранителни продукти, а за консумация на необичайно големи количества от тях.

"Умирате" ли за шоколад? Всеки обича да си хапне отвреме навреме блокче от кафявото изкушение. Но ако го консумирате постоянно и в големи количества, имате проблем. Най-вероятно имате нужда от магнезий. Или ви мъчат депресивни състояния. Знае се, че шоколадът е добър антидепресант не само заради магнезият в него, но и заради съдържащите се в състава му специфични аминокиселини. Най-полезен е черният шоколад, в останалия има много мазнини и захар.
Пристрастените към сладоледа е възможно да чувстват липса на калций. На тези хора обикновено са любими млякото и млечните изделия по същата причина. Както шоколадът, така и сладоледът се бори успешно с лошото настроение поради наличието в състава му на ензима триптофан, който успокоява и укрепва нервната система. Ако на ден изяждате купа сладолед, явно сте в стрес и имате нужда от успокоение. Студеното лакомства съдържа и други полезни аминокиселини като лизин, лейцин и т.н.
Ако хапвате ябъки в голямо количество, над 1-2 кг, вероятността да имате висок холестерол не е за пренебрегване. Знае се, че пектинът и фибрите са врагове на мазнините, освен това в ябълките се съдържат калций, фосфор, калий. Освен че смъкват нивото на холестерола, тези микроелементи са полезни за добрата работа на сърцето и хората със сърдечни проблеми интуитивно ги търсят.
Тези, които не пропускат ден без няколко яйца, също трябва да се замислят. Вероятно имат недостиг на холин, който се съдържа в жълтъка и има важна роля в обмяната на мазнините, или недостиг на другите мазнини в яйцето. Жълтъкът съдържа голямо количество лесноусвоимо желязо, затова хората с анемия наблягат на яйцата.
Виждали ли сте хора, които хрупат лимони като ябълки, и то без грам захар? Странното при него е, че макар да има кисел вкус, лимонът алкализира организма. А се знае, че именно алкализирането е най-големият враг на свободните радикали, обвинявани за болестите и стареенето. Явно инстинктът за самосъхранение работи при любителите на лимоните, но е твърде вероятно да имат и проблеми с жлъчката и черния дроб.
Онези, които ядат маслини в огромни количества, вероятно имат недостиг на соли или проблеми с щитовидната жлеза. Маслините съдържат много сол и при прекаляване се задържа вода в организма, а това води до отоци.
Изводът се налага от само себе си. Човек трябва да хапва от всичко по малко, за да задоволява нуждите на организма си. А ако не го правим, тялото ни подсеща.