Какво влезе в сила от 1 януари?

В сила е законът, който забранява участието на фирми, регистрирани в офшорни зони, в 28 икономически дейности (известен като законът, внесен от Делян Пеевски)

Офшорки вече не могат да участват в обществени поръчки, да получават концесии, да се възползват от облекченията за инвеститори. Забранена зона за тях стават спортните клубове, мобилните оператори, медиите, социологическите агенции, организаторите на хазартни игри, банките, пенсионните дружества и застрахователните компании.

ДКЕВР намали нормативно признатите технологични разходи на електроразпределителните и топлофикационните дружества, които от своя страна обявиха, че ще обжалват решението в съда

С по около 0.9% намалява дневната тарифа и с по 10% нощната и на трите доставчика. Според изчисленията на синдикатите новите цени реално ще доведат само до 1-2% намаляване на сметките.

Здравни промени

Пенсионерите ще плащат 1 лев от досегашната потребителска такса от 2,90 лв. за посещение при личния лекар или специалист. Облекчава се процедурата по подготовката за явяване пред ТЕЛК (или НЕЛК) за освидетелстване или преосвидетелстване. Лекарите в болниците ще могат да прилагат консултации и изследвания, извършени по друг повод. Така пациентите няма да се разкарват излишно и няма да се изразходват направления ненужно. Рецептите за медицински изделия и диетични храни вече ще се изпълняват във всички аптеки, работещи по договор със здравната каса, без значение от региона.

От 9 лв. на 9,50 лв. се увеличава цената за диспансерно наблюдение на пациент с повече от една диагноза. Не 17 лв., а 18 лв. вече ще получава специалист за направен първичен преглед.

За четирите различни процедури по хемодиализа ще се плаща с по 4 лв. повече. Процедурата за интензивно лечение е увеличена от 357 лв. на 426 лв. Повишават се и цените на 34 клинични пътеки.

Отпадат ограниченията за българи на всички трудови пазари в рамките на ЕС

От приемането на страната ни в Европейския съюз през 2007 г. няколко пъти бяха облекчавани и елиминирани част от пречките за свободно движение на български работници в другите страни членки, но от днес такива вече няма никъде.

Минималната работна заплата става 340 лв. Увеличава се месечното обезщетение за майки във втората година от отпуска по майчинство от 310 лв. - на 340 лв. Максималният осигурителен праг се вдига от 2200 лв. на 2400 лв.

Добавката за второ дете ще се увеличи на 50 лв. За първо сумата остава 35 лв.

Максималното обезщетение, което работниците могат да получат от НОИ при фалит на работодателя, се повишава до 7200 лв.

Месечната добавка за близнаци ще стане 75 лв. за всяко дете. За дете с увреждане помощта ще се повиши на 100 лв.

Осиновителите на деца от 2 до 5 години получават правото на една година платен отпуск. Осиновителите обаче нямат право на него, ако дадат малчугана в детска градина. Този отпуск се признава за трудов стаж.

Пенсиите ще се осъвременяват всяка година, като се взимат предвид инфлацията и ръстът на средния осигурителен доход за страната

Швейцарското правило, което ще заработи на 1 юли, предвижда всички пенсии да се увеличат с по 3%, което ще вдигне минималната пенсия за стаж от 150 лв. на 154.50 лв., а тази за старост - от 110 на 113 лв. Средната пенсия за страната за годината се очаква да надхвърли 300 лв.

В крайна сметка възрастта и стажът, изисквани за пенсия, бяха замразени на същите стойности и за трите категории труд.

В първа категория труд минималните условия за пенсиониране остават 10 години стаж и навършени 47 години и 8 месеца за жените и 52 години и 8 месеца за мъжете.

Във втора категория - 15 години стаж и 52 години и 8 месеца за жените и 57 години и 8 месеца за мъжете.

В трета категория труд, най-масовата, е необходим осигурителен стаж от 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете и навършена възраст съответно 60 години и 8 месеца и 63 години и 8 месеца.

При военнослужещите отпадна изискването за навършена възраст и критерият остава само стажът - изискват се 27 години трудов стаж, от които две трети в системата.

Нови минимални осигурителни прагове за 2014 г. бяха договорени за общо 43 икономически дейности, като средното увеличение спрямо 2013 г. e 3%.

Увеличава се данъкът за по-старите автомобили, които не отговарят на най-високите европейски екостандарти

Досега от 50% отстъпка се възползваха собственици на автомобили до 100 конски сили с катализатор. Занапред намаление от 50% ще има само за колите с мощност на двигателя до 74 kW и съответстващи на екологични категории Евро 3 и Евро 4, а за съответстващите на Евро 5 и 6 - с 60% намаление. Повечето автомобили обаче не попадат в тази категория.

Влиза в сила обратното начисляване на ДДС при доставки на зърно и технически култури

Обратното начисляване на ДДС е изключение от общия принцип на данъка върху добавената стойност, при който данъкът се начислява не от доставчика, а от получателя. Новият механизъм ще се отнася до зърнените и техническите култури в непреработен вид, посочени в част втора на Приложение №2 от Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС).

До март работещите на граждански договор са длъжни да внесат данъчна декларация и да платят данъка си за последните три месеца на 2013 г. според промяна в Закона за доходите

За целта работодателите не трябва да са удържали данък за последните три месеца на годината от тези служители. В случай че са го направили по инерция обаче, това трябва да се посочи в декларацията. Внеслите данъчната си декларация и данъка си до 10 февруари 2014 г. ще ползват отстъпка от 5%. В края на 2014 г. изтича давността на задълженията към НАП от 2009 г.

От днес влиза в сила регулация на Европейската комисия, която забранява оливниците за многократна употреба в заведенията за хранене

Вместо тях зехтинът трябва да се предлага в бутилки, които са запечатани и не могат да се пълнят, етикетите им ясно да обозначават какво е качеството на продукта вътре и след като той свърши, трябва да се изхвърлят, а не да се ползват отново и отново.

Съдебни промени

Реорганизират се делата на гражданите срещу властта. От 6 януари влизат в сила промени в Административнопроцесуалния кодекс, с които вместо да се разхождат до София, за да съдят държавата и различните й органи, гражданите ще го правят в съда по постоянния си адрес. Това улеснение важи и за бизнеса.

Най-голямата промяна ще е за хората, които оспорват решенията за инвалидност. Но освен тях от промяната ще се възползват и недоволните от решения на всички органи като данъчните и строителния надзор например.

Влиза в сила и важна промяна в Гражданския процесуален кодекс. С нея се забранява на хората, които имат да вземат пари от местната власт, да запорират сметките на общините, в които те пазят парите си по европейски и международни програми. Досега често се случваше финансиране по европроекти да бъде блокирано от кредитори на общините.

Данъкът върху лихвите по депозитите пада от 10% на 8%

Отпада данък общ доход от 10% за хората с трудов доход до 340 лв. на месец (облекчението реално ще се ползва през 2015 г.)

Влизат в сила новият бюджет на ЕС и новият програмен период за изразходването му

Той ще продължи до края на 2020 г. За седемте години България може да получи 15 млрд. евро от еврофондовете. Ще има седем оперативни програми - "Транспорт", "Региони в растеж", "Развитие на човешките ресурси", "Иновации и конкурентоспособност", "Наука и образование", "Околна среда" и "Добро управление".

От тях изцяло нова е програмата за образование. "Добро управление" пък обединява средствата, предназначени за администрацията, които досега бяха разделени в две програми - "Техническа помощ" и "Административен капацитет". Земеделците и малките общини ще продължат да получават средства през Програмата за развитие на селските райони.