Иван Хиновски: Очаква ни най-тежкия енергиен колапс

Идват тежки времена за българската енергетика

"Секторът работи добре, само когато се поддържа баланс. Ние имаме голям дълг, който тежи като воденичен камък на системата", заяви председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски в студиото на bTV.
"В момента с това намаляване на цената на тока се опитват да запълнят дупка. Европа ще ни размаха пръст, защото това е неправомерна държавна помощ. Това политическо говорене е недопустимо", каза още Хиновски.
"Преди няколко месеца беше намалена таксата за пренос, в същото време в плановете за 2014-2016 г, е предвиден бърз ръст в цената. Това се прави, за да се потуши общественото недоволство. Този ефект от стъпката за намаляване на тока с 1% е спестяване средно на 80 стотинки", допълни още той.
"Мит е, че токът произведен от слънчеви електроцентрали натоварва сметките. Не е достоверно да се твърди това. Това е една мъгла, която се хвърля с цел да се покрият другите неясни схеми за финансиране в българската енергетика". Това заяви Меглена Русенова, председател на Българската фотоволтаична асоциация.
"В момента имаме хаос в енергетиката. Покриват се нерегламентираните плащания в сектора. Това води само катастрофа за енергетиката и не решава някакъв проблем. Ние бяхме поставени в състояние на банкрут, облагайки ни с 20% данък. Защо се изтегли 20 милиона заем? Според мен НЕК се води към фалит, за да се създаде частна компания, в която да се наливат милиони", каза още Русенова.
"Този дълг на НЕК ще се върне от държавния бюджет. Това е загадка защо при тежкото състояние на бранша ще се намалява цената на тока", допълни Хиновски.
"Отрасълът е много удароустойчив, той издържа на толкова много грешки допуснати от глупци. Вече се наблюдава отказ от инвестиции". Хиновски прогнозира, че ще започне висока аварийност, която ще се бъде с много бавно обслужване. Реалната цена на електроенергията е с над 30% от тази, която ние имаме в момента. По думите й, особено вредно за развитието на енергетиката е влиянието на „старите” лобита, които представителката на фотоволтаичната асоциация илюстрира с проекта АЕЦ „Белене”.
"Кой е най-скъпият проект в България? В Белене има 0 мощност. На този фон Германия изнася за Франция по-евтина електроенергия от слънчева централа, изтъкна Меглена Русинова. Иван Хиновски също изтъкна, че енергетиката е секторът с най-сериозни икономически интереси, защото в този отрасъл са най-големите обществени поръчки. В същото време експертът предупреди, че НЕК е във фактически фалит. „Това означава, че ако кредиторите предявят някакъв иск, НЕК трябва да стане тяхна собственост – в един момент дългът ще стане дължим от бюджета и да го плащат българските граждани”, обясни експертът. "Много е важен социалният момент. Гражданите не са в състояние да плащан тока си, затова има пазарно решение. Има европейски директиви и програми, които учат всяко едно правителство как да се помогне на тези хора. Цената на електроенергията трябва да бъде такава каквато е, а не да се води системата към крах. Това се практикува навсякъде в Европейския съюз", заяви още Русенова.