Патриарх Неофит: Божието благоволение и милост да бъдат с нас

Когато отправяме своя поглед към бъдещето, ние по човешки се надяваме следващата година да бъде по-лека, по-добра, по-успешна и това е естествен стремеж на човека към блаженство и благополучие

Божието благоволение и милост да бъдат с нас, с нашата страна и Църква и през настъпващата година, пожела патриарх Неофит. Негово Светейшество отслужи Света Божествена литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" днес, когато Църквата ни чества Св.Василий Велики. След това патриарх Неофит отслужи традиционния Новогодишен Молебен за благоденствието на българския народ през новата 2014 година.

Земният живот е начало на вечността и времето ни е дадено от Бога за духовно възрастване. Затова ние трябва да ценим всеки миг и да го живеем така, че да се приближаваме стъпка по стъпка към Бога и своята богоподобна същност, посочи патриарх Неофит в Новогодишното си приветствие.

Той призова да благодарим на Бога за всички Негови благодеяния - за радостите, за подкрепата, за утешенията, но да намираме сили и мъдрост да благодарим и за трудностите, които са неизбежни в живота на този свят, като не забравяме с каква щедра награда били удостоени издържалите изпитанията, проявявайки велико търпение, пропито с вяра и надежда в Бога и Неговата милост.

Никой от нас не знае какво ще му донесе идната година. Но ние трябва да се уповаваме на всеблагата и съвършена Божия воля. Като внимаваме в Божиите повеления, в учението на Светата Църква и в гласа на собствената ни съвест, нека се молим на Бога по всяко време, да се надяваме на Неговата милост, защото Бог е наше прибежище и в Него се успокоява душата ни, каза Негово Светейшество и цитира Св. ап. Павел - "докле имаме време, нека правим добро на всички".

Отечески поздравявам с Новата 2014 година всички чеда на родната ни Църква, намиращи се в пределите на нашата татковина и извън нея, и молитвено им пожелавам Бог да ги обдари с физическо и духовно здраве, да им посочи пътя, по който трябва да вървят, за да растат в благодат и познаване на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Божието благоволение и милост да бъдат с нас, с нашата страна и Църква и през настъпващата година, пожела патриарх Неофит.