НАП разширява услугите с персонален код

От началото на тази година, Националната агенция по приходите разширява и услугите, които клиентите й получават персонален идентификационен код

Обмисля се вариантът данъчните декларации да се подават не с електронен подпис, а именно с този персонален код, който се получава безплатно, по постоянен адрес.

Повече от 150 000 лица разполагат с ПИК, като с него са предоставени над два милиона индивидуални справки, посочи говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров:

Електронният код дава достъп онлайн до информация до всички дължими и платени данъци и осигурителни вноски, но не само, включително и информация за различни глоби, наложени от различни държавни администрации и държавни органи, изпратени за събиране в НАП. Могат да се искат онлайн издаването на данъчни удостоверения. Използването на персоналния код за контрол на това дали работодателят внася осигурителните вноски и данъците върху реалните ни възнаграждения. Можем да виждаме и вноските за т. нар. "втора пенсия" за допълнително задължително пенсионно осигуряване.
От НАП напомнят още, че срокът за деклариране на доходите през миналата година изтича в края на април като до 10-ти февруари може да се ползва 5-процентната отстъпка. От отстъпката се ползват и всички, които подават декларациите по електронен път.