Как да се отървем от махмурлука след празничната нощ

Идва от арабската дума “махмур” - пиян

Боли ви главата, вие ви се свят, светлината и шумът ви дразнят, в корема ви е пълна революция, а сте гладни и жадни. Не е нужно да сте доктор Хаус, за да стигнете до диагнозата -махмурлук. Идва от арабската дума “махмур” - пиян, съобщава Труд. Същите симптоми изпитват хиляди българи след новогодишната нощ. Положението е още по-тежко, като имаме предвид, че се задават именни дни и още безброй празници.
И макар алкохолът да е измислен доста отдавна, човечеството все още не е намерило сигурен цяр срещу злоупотребата с него. Не че не се е опитвало. Ако слушате лекарите, с алкохола въобще не трябва да се злоупотребява. А най-яките пиячи ще ви кажат, че сигурното лекарство е... просто да продължиш да пиеш. На Ърнест Хемингуей например приписват две рецепти срещу махмурлук: коктейл от доматен сок и бира или 1 пръст абсент в чаша за шампанско, която след това се пълни догоре с пенливата течност.
В по-древни времена лекарствата срещу препиване са били доста по-сложни. Асирийците смесвали смола с прах от стрити кокоши човки. Днес нямаме данни за ефекта от медикамента, защото никой наш съвременник не го е пробвал. Забравен отдавна е и хитовият през Средновековието илач, предписван от докторите на Стария континент - сурова змиорка и горчиви бадеми. Може би заради това днес германците, които обичат да се наквасват солидно в петък вечер, в събота закусват с херинга.
Монголците гасели пожара с... мариновани агнешки очи, докато китайците открай време са подхождали по-изтънчено - с чаша зелен чай.
Българите не изостават и са патентовали собствен клон в тази особена лечебна медицина. И докато ефикасната зелева чорба вече излиза от мода, тъй като все по-малко нашенци се впускат да затварят зеле (някои я заместват с марината на буркан с кисели краставички), шкембе-чорбата е разпространена навсякъде. За да подсилят възстановителния ефект, препатили народни самолечители добавят и ледена биричка. Клин клин избива.
Британският поет и писател Кингсли Еймис, който пиел от обед, препоръчва в книгата си “За пиенето” няколко изпробвани лично от него илача, в които основната съставка винаги е водка. Телешки пастет с водка. Сода за хляб с водка.
Прочутото италианско ферне било измислено тъкмо като целебен сироп срещу злоупотреба с алкохол - през 1845 г. италианският доктор Бернардино Бранка излязъл на пазара със своя пенкилер - смес от смоли, ревен, лайка, алое, кардамон, мента, други пазени в тайна треви, вино и разни опиати. Като махнем опиатите, и днес можем да дегустираме “Ферне Бранка”.
Други махмурлии залагат на по-евтини и достъпни лекарства - като например огромните количества вода. Трети предпочитат достиженията на модерната фармация - аспирин, валериана, ментови капки, хапчета за главоболие. Има и доста средства, предназначени специално за последиците от препиването.
Редица българи споделят в интернет форумите, че борбата срещу махмурлука започва още преди самото алкохолизиране. И препоръчват консумацията на мазни храни, преди да започнем упражненията с чашката, като в песента “Вънка вие вук, тате маа пръжки с лук”. По време на самото напиване и добре глътките да се разреждат с нещо стабилно - месо, салам, шишчета, сланина. Дори ако въпреки предпазните мерки ви сполети неприятният махмурлук, започнете сутринта със стабилна закуска.
Какъв е ефектът от всички тези лекарства не е съвсем ясно. Според много лекари махмурлукът не се лекува дори симптоматично, а трябва да отшуми от само себе си. А в повечето случаи оздравяването е мъчително.
Когато сме горе, на черешата, или долу, под масата, не ни минава и през ум следващият ден. Затова е хубаво да знаем докъде искаме да стигнем още преди да стартираме алкохолния маратон. Народният гений е казал: “Не скачайте на дълбоко, ако не може да плувате.”
Камерън Диас се спасява с мазнини
Камерън Диас: Мазнините са единственото лечение на махмурлука.
Ърнест Хемингуей: Винаги прави трезвен нещата, които си обещал да свършиш пиян. Така ще се научиш да си държиш езика зад зъбите.
Робърт Луис Стивънсън: Виното е бутилирана поезия.
Франсис Скот Фицджералд: Първо обръщаш по едно питие, след това питието обръща едно питие, а накрая питието обръща теб.
Реймънд Чандлър: Мисля, че човек трябва да се натряска поне два пъти годишно от принципни съображения - няма да се ядосва, че се е подредил така.
Франк Синатра: Жал ми е за хората, които не пият. Когато се събудят, се чувстват толкова добре, колкото и през останалата част от деня.
Джузепе Гарибалди: Бакхус е удавил повече мъже от Нептун.
Сенека: Пиянството е доброволна лудост.
Бенджамин Франклин: Бирата е доказателство, че Господ ни обича и иска да сме щастливи.