Лечебната сила на котките

Котката е истинско събирателно на енергия, която ни кара да се чувстваме по-добре

Това може да обобщим накратко за мъркащото създание. За разлика от кучето, задачата на домашната котка е да хармонизира човешката енергетика, да подрежда неговото жизнено пространство. Разбира се те го вършат инстиктивно и не осъзнават важната си задача, не ходят нарочно при болния човек. Ето защо не защото е много добричка вашата котка може да седне в скута ви, а когато чувстват, че нещо не е наред с вас – изпаднали сте в депресия или ви боли нещо. Общо взето го правят от обикновен егоизъм, все пак за разлика от кучето, котката е по-егоистична и винаги мисли първо за своя комфорт.

Но котката е истински енергиен радар. Много по-добре и точно от всяко друго животно, тя усеща енергийните потоци на средата, която я обкръжава. И се опитва да оправи положението. Така че ако дойде при вас, не я гонете. Много от хората смятат, че начина, по който котката лекува е като с тялото си стопля болното място. С това мнение са съгласни много лекари. Това обаче не е така. Специално, за да потвърдят или отхвърлят тази теория, учени са поставяли нагрят пясък на болно място. И той не е помагал. Така че котката е много по-ефикасна. Ако например ви боли глава, достатъчно е да погалите любимото животинче и след известно време ще се почувствате далеч по-добре. Нека да видим как нашето домашно лечебно животно ни помага и срещу какво.

При сърдечносъдови заболявания
Много истории разказват как домашната котка е спасявала стопанина си от сърдечен удар или хипертонична криза. Дори при възможност такава криза скоро да настъпи, котката може да ви предупреди. Собствениците на котки знаят, че когато нещо ги тревоци или са напрегнати, домашното животно започва да се гали в краката им.

При заболявания на стомашно-чревния тракт
Когато храносмилането ви е нарушено, отново ласката към вашата котка ще ви помогне. Котките, които в този случай помагат са от рода на късокосместите (сфинкси, сиамски, ориенталски, абисински, египетски мау). Те обикновено лекуват по-добре от останалите. Особено стомашни проблеми.

При умора
Дългокосместите породи котки са чудесно алтернативно средство за лечение на депресия или умора, мигрена, стрес, както и за нормализиране на кръвното налягане, ако твърде много е паднало. Нормализират и сърдечната честота. Така че погалете животното, когато се сгуши във вашият скут и ще се почувствате далеч по-добре.

За подобряване на имунитета
Според учените, ако всеки ден слушате онова кадифено мъркане на котката, то вашият имунитет ще се засили значително.

За удължаване продължителността на живота
И пак учените смятат, че човек, който има котка у дома през целия си живот, това ще удължи живота му средно с 10.3 години.