Радан Кънев: Ще се боря за връщане на доверието в демокрацията

Мисия

30-12-2013, 18:27

Автор:

Starazagorautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сериал в синьо

"Синьо Единство" извън РБ

Лидерът на ДСБ с обръщение в социалната мрежа Фейсбук

В навечерието на 2014г. председателят на ДСБ Радан Кънев направи обръщение в социалната мрежа Фейсбук. Starazagorautre.bg го публикува без редакторска намеса.

Време да се разделим с 2013г. ( Повечето обзори и равносметки, които прочетох, ми харесаха. Няма защо и аз да навлизам в жанра. Особено пък в личен план - годината беше твърде наситена със събития, не ми остана време да мисля за себе си... )

През 2013 се разделихме с пасивното недоверие във властта. То се трупа твърде дълго, затварянето във вътрешна емиграция се изчерпа, стратегиите за индивидуално спасение се провалиха. Недоверието не се появи тази година, то просто избухна. И сега е време да се разделим с него. Защото 2013 показа едно - недоверието във властта, съчетано с недоверие в демокрацията може единствено да укрепи управляващата мафия. Недоверието във властта, съчетано с недоверие в пазара, може единствено да укрепи икономическата олигархия, националните и местни монополи. Недоверието във властта, съчетано с недоверие в Европа, може единствено да укрепи модела на крадене на европейски пари, съчетано с пренебрежение към европейските правила. (До степен, големите европейски партии безпроблемно да признават местни бандити за "своите хора" в София.)

2014 трябва да бъде година на връщане на доверието. Не във властта. Не и в политиците. Не е заслужено и не може да бъде заслужено за 12 месеца. Но е време да си върнем доверието в демокрацията, пазара и европейските правила. И трите представляват ... ограничение на властта на българските политици. Ние, като политици, можем да направим само едно, за да подпомогнем това връщане на доверието - да се самоограничим, да дадем повече място на демокрацията (чрез отказ от пълен мандат и нови избори), на пазара (чрез отказ от влияние върху обществените поръчки и политически назначения), на Европа (чрез признаване, а не заобикаляне на правилата).

Аз няма да пожелавам. Ще се боря - за ограничаване на злоупотребите с властта и за връщане на доверието в демокрацията.