2013: Хората, които управляват света

Барак Обама, Ангела Меркер, папа Франциск - личностите, които държат властта

2013: Година на големи световни събития, размирици и атентати, бедствия, смърт на велики личности. През изминалите месеци големи световни лидери взеха властта. Plovdivutre.bg прави кратък обзор за хората, които водят света.

Барак Обама официално започна втория си мандат начело на Съединените щати на 20 януари. Той встъпи в длъжност при изключително висока подкрепа, според проучванията. Това ще е последният мандат за Обама, тъй като по конституция той няма право да се кандидатира за трети път за президент.

И докато при американския президент церемонията бе очаквана и формална, папа Бенедикт 16-ти изненада всички като реши да се оттегли доброволно от престола на 11 февруари. Така той стана първият глава на Римокатолическата църква, който стори това от 1415-то година насам. Така 85-годишният германски теолог стана и едва вторият папа в 2000-годишната история на църквата, предал позицията си доброволно. Като мотив за оттеглянето си той заяви, че усеща, че няма "силата на духа и тялото", за да продължи. На 13 март за нов глава на Римокатолическата църква беше избран аржентинският кардинал Хорхе Марио Берголио, който прие името Франциск. Той е първият латиноамерикански папа и първият йезуит, който става папа. Франциск плени света с усмивката си и с вниманието, което отделя на бедността. Той показва простота и непринуденост в обноските в разрез с характерната за Ватикана показност. Заради тези свои качества в края на годината папа Франциск беше обявен за личност на годината от списание "Тайм".

Смяна на властта имаше и в Иран. Там на 14 юни за президент бе избран Хасан Рохани, което накара мнозина да си отдъхнат след ерата Ахмадинеджад. Новоизбраният президент даде заявка за затопляне на отношенията със Запада и това донякъде се случи още през 2013-та година, след като на 24 ноември Иран подписа временно споразумение с петте постоянни членки на Съвета на сигурност на ООН и Германия. С документа Техеран се ангажира да ограничи своята ядрена програма в замяна на облекчаване на санкциите. Именно тази ядрена програма тревожи Запада през последните години. Нееднократно в пресата се появяваха информации, че Израел, подкрепяни от Съединените щати, са готови да нанесат военен удар, за да възпрат ядрената програма на Техеран.

Избори имаше и в Германия като там те преминаха без изненади и Ангела Меркел спечели трети исторически мандат. Във Венецуела пък след кончината на Уго Чавес на власт дойде Николас Мадуро, който обеща да продължи политиката на своя предшественик.

В края на април смяна на престола бе извършена и в Холандия. Престолонаследникът принц Вилем Александър стана крал на Ниската земя след абдикацията на кралица Беатрикс. Друго кралско семейство – британското, имаше поводи за радост през годината, след като на 22 юли се роди принц Джордж, който е трети в редицата за наследяване на британския трон.