Демонстрации на привържениците на евроинтеграцията в Киев

Две демонстрации на привържениците на евроинтеграцията се провеждат в Киев

На площад „Независимост” се провежда „Солидарност срещу тероризма”.

Междувременно около резиденцията на президента на Украйна, на председателят на парламента и на премиера на страната се провежда автошествие.

Опозицията в Украйна обявява национална стачка след новогодишните празници , това от сцената на площад „Независимост” в Киев обяви Виталий Кличко, лидер на партия „Удар”, съобщава агенция "Фокус".

По думите му, украинците ще заявят, че не могат да работят със сегашното правителство. Той обещава борбата и натискът над властите да продължи.

„Те очакват ние да се разотидем, те заплашват нашите активисти. Палят коли, бият активисти, те много се надяват да се уморим и да се разотидем по домовете си. Не. Ние ще се борим”, каза той.

По-късно лидерите на украинската опозиция- Арсений Яценюк, Виталий Кличко и Олег Тягнибок са се присъединили към автоколоната на протестиращите в в близост до резиденцията на украинския президент Виктор Янукович „Межигорие”..

„Трябва да сменим системата и да започнем с предсрочни избори за президент”, заяви Виталий Кличко от импровизирана сцена в село Новие Петровци.

„Властта е длъжна да ни послуша, иначе тук ще дойдат милиони. Ако президентът не ни послуша, нашата акция ще се превърне в постоянна”, добави Арсении Яценюк.

Демонстрантите, провеждащи митинг в близост до резиденцията на украинския президент Виктор Янукович "Межигорие", са донесоха със себе си ковчег, като символ на политическата смърт на сегашната власт

Няколко души са приближили към кордона на силите на реда, охраняващи резиденцията ковчег, украсен с тъмносин плат.

По техните думи ковчегът символизира „политическата смърт на сегашната власт”.

На Площада на Независимостта в Народното вече са участвали между 30 и 80 000 души а в автомобилната демонстрация са взели участие около 1000 автомобила.