Коя е жената-камикадзе от Волгоград?

Жената, която взриви гарата във Волгоград се казва Оксана Асланова

Предварителните данни на руската милиция сочат, че Асланова е била омъжвана два пъти - и двата пъти за членове на незаконни формирования, съобщи Lifenews.ru.

Съпрузите на младата жена са били убити от руски спецчасти.

Асланова е била разкрита по снимката, направена веднага след терористичния акт. Предстои ДНК експертиза да докаже със сигурност, че именно Оксана е жената, убила и себе си, и още 13 невинни хора. Главата на терористката е била разкъсана от взривната вълна и е оцеляла само лявата половина. Именно по нея разследващите са успели да установят самоличността на убийцата. Граната е била намерена и обезвредена на мястото на днешния самоубийствен атентат във Волгоград, съобщи говорителят на Следствения комитет на Руската федерация Владимир Маркин. Взривното устройство, което не е било експлодирало, е било обезвредено от сапьори.

Броят на убитите при нападението достигна 18, след като ранена жена е починала в болница, съобщи още Владимир Маркин. Девет от загиналите, шестима мъже и три жени, вече са разпознати. Броят на ранените е 45. 40 от тях се намират в болница. Загиналият при атентат полицай Дмитрий Маковкин е спрял терористката на входа на гарата, съобщиха от пресцентъра на руското министерство на вътрешните работи.

Това е позволило да бъдат избегнати много повече жертви, подчертаха от ведомството. Старши сержант Маковкин е спрял жената камикадзе, докато патрулирал. Оксана Асланова се издирва от руските спецоргани от юни 2012 г. Тогава тя е била омъжена за генерал Амир Валиджанов, убит при спецоперация.

От 8 март 2012 г. следите на Оксана се губят. Предполага се, че тя е била вербувана и обучавана в лагер за терористи-смъртници. Оксана се издирва заедно с още две предполагаеми кавикадзета - Заира Алиева и Джанет Цахаева