„Ню Йорк Таймс“: Българите съжаляват за неспособността на страната да се откъсне от съветските си корени

Журналистът Дани Хаким разказва за случващото се страната ни в последния си репортаж

Интервютата ми през изминалия месец с жители на българската столица София разкриха масово разочарование от поредицата правителства, от корупцията и неспособността на страната да се откъсне от съветските си корени. Същевременно България не успява да се измъкне и от позицията на най-бедната страна в ЕС, пише Хаким.

В първия ден на 2014-а девет държави от Европейския съюз, сред които Германия, Франция, Холандия и Великобритания, ще свалят ограниченията за работа за българи и румънци. Но квалифицирани и дори много неквалифицирани работници вече са намерили много начини да работят в тези страни, отбелязва журналисът от страниците на The New York Times.

Най-богатите 20% от обществата в България и Румъния, които се присъединиха към Европейския съюз през 2007 г., имат по-нисък среден доход от най-бедните 20% от обществата във Великобритания, Франция, Германия и другите богати европейски държави.

Примамливата сила на по-високо заплащане не може да бъде пренебрегната, когато бариерите паднат, особено предвид факта, че безработицата в България се е увеличила рязко през последните 5 години - от около 6% в края на 2008 г. до 13.2% през октомври 2013 г., пише изданието.

Прогнозите какво ще се случи след отпадането на ограниченията за работа за българи и румънци варират в широки граници. На единия полюс е неотдавнашното твърдение на базирания във Вашингтон и Лондон Democracy Institute, който прогнозира най-малко 385 000 нови имигранти във Великобритания от България и Румъния през следващите пет години. От друга страна, българските и румънските власти заявиха, че няма да има забележима промяна в емиграцията.

Аз не мисля, че 1 януари ще е много лош ден, в който ще имаме хиляди и хиляди хора, които напускат България. Това няма да се случи, коментира пред NYTimes финансовият министър Петър Чобанов.

Ако някой е искал да си тръгне, тo вече е напуснал България, твърди Чобанов.

Вероятно една от най-тревожните тенденции за България е изтичането на мозъци при лекарите, пише Дани Хаким.

Хората си тръгват и това е много, много лоша новина, заявява д-р Марин Маринов, Декан на Медицинския Факултет при Медицинския университет - София. Около две трети от завършилите в Медицинския университет - София планират да напуснат страната.

 Да откриеш разочаровани хора в София никак не е трудно. Всекидневните демонстрации избухнаха след неуспешния опит на воденото от социалистите правителство да назначи лоялен медиен магнат за шеф на ДАНС през лятото. Сред протестиращите пред сградата на парламента в една мразовита декемврийска сутрин имаше и двама 19-годишни младежи: Емил Николов и Теодора Шалварджиева, посочва Дани Хаким в края на репортажа си.

Можех да отида да уча във Франция, но реших да остана тук. Ако в крайна сметка нищо не се промени, може би един ден аз ще бъда принудена да отида някъде другаде, казва Теодора.

Хаким цитира за читателите на “Ню Йоркс таймс” българския виц, че имало два изхода от проблемите в България – тези на Терминал 1 и Терминал 2 на софийското летище. “Да се намерят недоволни в София не е трудно”, допълва авторът и описва всекидневните протести срещу правителството на Пламен Орешарски. “Нямаме бъдеще тук. Не можем да си намерим хубава работа в тази страна. Затова младите си тръгват от България”, казва 19-годишният Емил Николов.