В Таджикистан забраниха празненствата за Нова година

Животът

28-12-2013, 13:25

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Внушителните фойерверки, шампанско и шумни партита са само част от празненствата около посрещане на Нова година. Не навсякъде по света, обаче, гледат с добро око на тези прояви. В Таджикистан например Министерството на образованието и науката забрани на студените да организират новогодишни чествания. Новогодишните празници противоречат на исляма, категорични са властите в страната, пише EkipNews.bg.

Празнуването на григорианската Нова година има религиозни корени, поради което последователите на исляма, и в частност таджиките, трябва да се придържат към своите собствени обичаи, обясняват властите в Таджикистан. Забранителна директива е разпратена да всички министерства и учреждения. В писмото се казва, че от 26 декември до 1 януари, включително, във всички образователни учреждения на държавата и във висшите учебни заведения трябва да бъдат организирани денонощни дежурства на отговорни лица.

В забраната се уточнява, че строго са забранени използването на пиротехнически средства, купуването на подаръци, нецелесъобразни разходи и вечеринки за Новата година. Разрешава се до 15.00 часа всеки ден провеждането на само по-рано планирани културни и спортни мероприятия, съревнования по четене на стихове и по рисуване, както и конкурси за най-добър ученик.

Тази година коледните чествания в Таджикистан също бяха значително ограничени, тъй като властите в страната забраниха масовите прояви да се осъществяват с участието на Дядо Мраз и Снежанка. Според властите украсяването на елха, игрите и танците около нея са чужди и не отговарят на културата на мюсюлманите. Подобни настроения има и в някои руски мюсюлмански региони. От Дагестан също идват съобщения за отмяна на новогодишните празненства в много училища.