Oтново насилие срещу протестиращи в Истанбул

Обстановката в страната е напрегната

Турската полиция използва водни оръдия и гумени куршуми срещу протестиращите против корупционните практики и рушветчийството в страната на централния булевард „Истиклял” в Истанбул.

Протестът е организиран чрез социалните медии от известната още от „горещото” турско лято „Платформа за солидарност с Таксим”. По неин призив на централния булевард „Истиклял” се събраха няколко групи, които направиха опит да дефилират през площад „Таксим”. Полицията незабавно се намеси с водни оръдия. Някои от протестиращите замерят водните оръдия с камъни. Сблъсъците на подстъпите на площад „Таксим” продължават и дори се засилват.

Преди да разпръсне демонстрантите пред сградата на френското генерално консулство, непосредствено пред площад „Таксим”, са ангажирани специалните подвижни части на полицията, след това в употреба влязоха и водните оръдия. Твърди се, че в използваната вода има и сълзотворен газ.

Протестиращите групи се събраха отново на площад „Галатасарай” на централния булевард „Истиклял”. Тук полицията използва гумени куршуми и ги разпръсна в страничните улици. Вижда се, че протестиращите изкачват в страничните улици и обмислят нова тактика.