BG връзка в корупционния скандал, който разтърси Турция

Най-доброто от печата

27-12-2013, 07:22

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Нихал Йозерган, Специално за “Труд”

Опозиционни издания в Турция откриха и българска връзка в скандала с корупция, разтърсил висшите етажи на властта в Анкара.

Той започна на 17 декември с десетки арести, включително на синове на трима министри (вече бивши) - вътрешния Муамер Гюлер, на икономиката Зафер Чаглаян и на градоустройството и околната среда на Ердоган Байрактар.

Сега се твърди, че на Байрактар му било подсказано да промени плана за строителство на парцела в истанбулския квартал Шишли, който бе върнат на българското църковно настоятелство преди година и половина. И че това станало по нареждане на премиера Реджеп Ердоган.

Той ходатайствал пред своя министър Байрактар, след като е бил помолен за тази услуга от шефа на компанията “Ташяпъ” Емрула Туранлъ. Това е фирмата, с която шефът на настоятелството Васил Лязе сключил дългосрочен договор за имота, разположен на 60 декара.

Още преди презонирането на терена стойността му се изчисляваше на $ 600 млн. Сега обаче едно от най-апетитните места за строеж в момента на “пъпа на Истанбул” става “специален обект”. Това дава възможност да се раздигат старите сгради (техникум, факултет на частен университет и новата сграда на кметството на квартал Шишли, за която още се съдят с кмета Мустафа Саръгюл) и да бъдат построени нови високоетажни сгради. Нещо, което старият план не допуска. След тази административна хватка пазарната цена на парцела скача автоматично с още $ 200 млн., писа в. “Заман”, който е флагман на движението на Фейтула Гюлен.

Сред арестуваните и освободени веднага след разпита е Туранлъ. Разследващите засекли телефонен разговор на двама високопоставени служители. В него те с неодобрение намекват за връзките на шефа на “Ташяпъ” с премиера, без да споменават конкретно името на Ердоган.

Част от изтеклия разговор с истинските имена на бюрократите бе публикуван преди няколко дни в опозиционния ляв вестник “Сол”. “Братко тия хора срам нямат, за тях всичко е възможно! Толкова са нагли... И как да не са, след като протекцията идва от човека, който стои най-отгоре!”, казал един от записаните.

Заради сключената сделка с “Ташяпъ”, която Лязе не иска да разтрогне и чиито детайли не се обявяват с обяснението “конфиденциалност”, всяко друго предложение увисва във въздуха. А това фактически означава, че застрояването на един от най-скъпите към момента имоти в центъра на мегаполиса на Босфора ще се извърши при твърде неизгодни за българската общност условия.

Освен това адвокатката Айшегюл Топуз държи в ръцете си договор, от който се надява да получи 5% от общата стойност на всичките 7 върнати имота, за които тя пледира, че се преборила.

Въпросът, който възниква, но остава без отговор, е защо Лязе е кандисал на тази игра с Емрула Туранлъ и кои са водещите мотиви “Ташяпъ” да бъде предпочетена пред всички други компании, и то без търг.

Не се знаят подробности за клаузите в договора, но от публичните изявления на Васил Лязе пред турските медии неотдавна се разбра, че Емрула Туранлъ щял да построи бизнес център, мол и хотел. Българската общност се надява на доходи от високите наеми, поне по $ 100 000 на месец. По-рано Лязе коментира връщането на имота и презонирането на парцела като удар от “държавната лотария”.

Радостта му обаче спокойно може да бъде помрачена заради повдигнатите прокурорски обвинения за корупция срещу Емрула Туранлъ.

В края на ноември гражданската инициатива, водена от випускници, учители, ученици и родителите им, се обяви за спиране на планирания строеж от “Ташяпъ” и в защита на 60-годишната професионална индустриална гимназия в Шишли. Те искат съдът да преразгледа решението за събаряне на настоящите сгради, които попадат в българския парцел.

“Категорично сме против в една от последните зелени площи в центъра на Истанбул - двора на техникума, да се издигне поредният мол с цел да бъдат облагодетелствани личните интереси на определени хора и в ущърб обществения интерес”, се казва в тяхна декларация. Отправя се и призив към Българската православна фондация да се съобрази с техните искания и да отмени договора с “Ташяпъ”