Страдате ли от интернет зависимост?

Съществува тенденция да се говори за интернет зависимостта като директна препратка към друг тип зависимости като наркотична и хазартна.
Периодично се отварят дискусии дали интернет зависимостта трябва да стане официална диагноза и следователно да влезе в световните медицински класификатори, като лечението съответно също се предлага да бъде в специализирана медицинска среда.
Най-общо може да се каже, че интернет зависимост е продължителното състояние, при което онлайн заниманията до такава степен влизат в конфликт с останалите ежедневни дейности като хранене, сън, физиологични нужди, социални контакти, че започват да пречат на нормалния живот и на физическото и емоционално здраве.
Имайки подобна дефиниция обаче, е необходимо да се запитаме дали тя дава достатъчно информация, за да кажем, че проблемът е интернет.
Много трудно можем да разберем истинския проблем на детето, ако се фокусираме единствено върху външните му проявления, прехвърлим причината върху интернет и оставим настрана нуждите, които то всъщност удовлетворява макар и по нездравословен начин през онлайн занимания.
Как се получава така, че някои деца пренебрегват всичко останало за сметка на компютърни и интернет занимания?
Когато едно дете се е обърнало към интернет за отдушник или за приятел, твърде лесно е да заклеймим мрежата като основна причина за проблема. Но всъщност е добре да се запитаме какво прави детето онлайн, за да е така увлечено там, през какви емоционални състояния преминава, разполага ли с алтернативни занимания, какъв е социалния му живот извън мрежата.
Така вместо да търсим виновник за случващото се, важно е да се опитваме да видим ресурс за справяне със ситуацията.
Външният свят винаги ще предлага изкушения, с които и възрастните и децата ще трябва да се справят. Докато се научат обаче, ние като родители носим отговорността да структурираме времето и заниманията на детето така, че то да бъде щастливо, пълноценно и здраво.
*Уверете се, че детето има в главата си поне няколко варианта за прекарване на свободното си време.
*Ако детето прекарва твърде много време пред компютъра по ваше мнение...
*Поинтересувайте се какво прави там.
*Поговорете с него за вашите впечатления, че отделя твърде много време на компютърните занимания.
*Обяснете му, че ви се иска да прекарвате повече време с него и да общувате. Започнете да правите разнообразни неща заедно – редене на пъзел, готвене, спорт, просто разходка до магазина.
*Обсъдете какво би желало да прави през свободното си време, какво хоби би му харесало.
Екипът на Българската линия за онлайн безопасност