ЕК проверява „Пампорово“ АД за нерегламентирана държавна помощ и незаконно строителство

Европейската комисия проверява дали „Пампорово“ АД получава нерегламентирана държавна помощ след като ползва държавни земи и гори от Държавния поземлен фонд и Държавния горски фонд.

Случаят е подобен на извършените заменки на гори преди години. Освен това земите и горите не са с променено предназначение, съгласно действащия Закон за горите. Затова "Синята планета" e сигнализиралa главна дирекция „Конкуренция“ на ЕК - заради бездействието на българските власти, която ще провери дали действията на „Пампорово“ АД са довели до нарушения на европейското законодателство, а именно:
- Ползва инсталация за изкуствен сняг, изградена върху територии от Държавния горски фонд без правно основание и заплащане на наем, независимо, че този обект е трябвало да бъде премахнат по решение на съда;
- Ползва земи от Държавен поземлен фонд за ски писти без проведен конкурс, заплащане на наем и без да е сменено предназначението на тези земи;
- Не заплаща наем за ски писти на комплексно-опитна станция Смолян, чиито територии ползва без правно основание;
- Изграден е лифт „Двата моста“ върху територии, които ползва без правно основание
Дирекция за национален строителен контрол /ДНСК/ установи незаконен строеж на лифт „Двата моста“ в Пампорово в землището на село Стойките, без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж.

На „Пампорово“ АД е съставен акт No II-1/7.11.2013, с който са образувани административни производства за спиране на строителството и за премахване на вече изградените съоръжения и обекти, но той още не е влезнал в сила. Изпълнителна агенция по горите установи, че във връзка с този строеж са изсечени немаркирани дървета в рамките на около 10 декара.
Освен този лифт „Пампорово“ АД е построило и нeзаконно съоръжение за изкуствен сняг. На 30.03.2011 г. Регионална дирекция за Национален строителен надзор - Южен централен район е извършила проверка и съставила констативен протокол №57, в който установява, че Пампорово АД ползва построени от тях съоръжения за изкуствен сняг в нарушение на законоустановения ред по реда на Закона за устройство на територията. Въз основа на този акт началникът на сектора в Смолян, при РДНСК, Южен централен район е издал заповед, с която забранява ползването на съоръженията за изкуствен сняг и достъпа до строеж. Определен е срок за доброволно изпълнение на заповедта.
През септември 2011 Административният съд - Смолян потвърждава, че няма издадени строителни книжа за изграждането на “Съоръжението за изкуствен сняг” и няма проведена процедура пред ДНСК по въвеждането му в експлоатация. Съоръжението преминава през земи от Държавен поземлен фонд и Държавен горски фонд, за които Пампорово АД няма документ за собственост. С това съдът потвърждава, че заповедта за забрана ползването на съоръжението, е издадена правилно.