Повече разходи за осигуровки

По предварителни данни на Националния статистически институт за третото тримесечие на 2013 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 2.8% спрямо третото тримесечие на 2012 г., като увеличението в индустрията е 3.6%, а в услугите - 0.9%.

В строителството общите разходи на работодателите за един отработен час се увеличават с 4.3%.
Това затвърждава тенденцията другите разходи за труда, които включват осигуровки, обезщетения, отпуски и други, да изпреварват ръста на разходите за възнаграждения, показват данните на НСИ.
Най-отчетливо е това в сектора „Държавно управление", където през третото тримесечие другите разходи за труд са се повишили с 9,4% спрямо същия период на миналата година. Разходите за заплати в държавното управление са се увеличили с 4,9%, а общо разходите за труд за отработен час в сектора са нараснали с 5,9%.
В добивната промишленост ръстът на другите разходи е 8% на годишна база, докато разходите за заплати от юли до септември са се понижили с 2,5% и общите разходи за труд за отработен час в сектора са отбелязали спад от 0,3%.
Другите разходи за труд средно за България са се увеличили с 3,7% през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година, когато ръстът им е бил 3,9%.
От началото на годината обаче се наблюдава плавното им намаляване - през първото тримесечие беше отчетен годишен ръст от 5,3%, а през второто - 4,7%.
През юли, август и септември на тази година, ръстът на разходите за заплати се е забавил до 2,6% на годишна база, след като през първото и второто тримесечие той достигна съответно 4,5% и 3,2%, а през третото тримесечие на миналата година беше 8,7%.
Ръстът на общите разходи за труд през третото тримесечие също се забавя - до 2,8% за отработен час на годишна база, след като през първото и второто бяха съответно 4,7% и 3,4%, а през третото тримесечие на миналата година достигна 4,1%.
Това вероятно се дължи на забавените темпове на съкращения на работни места. С настъпването на кризата работодателите обикновено съкращават най-нископлатените работници и служители, което на практика води до ръст на разходите за труд, както и на средната работна заплата.
Най-силен ръст на общите разходи за труд се отчита в образованието - 6,8% на час. Разходите за заплати в сектора се увеличават със 7,1%, а другите разходи - с 5,4%.
Разходите за труд в държавното управление отчитат повишение от 5,9% на час, в хуманното здравеопазване и социалната работа - 5,2% на час, а в строителството - 4,6% на час.
Най-голямо намаление на общите разходи за труд е регистрирано в икономическите дейности „Култура, спорт и развлечения" - със 7,8%, и „Други дейности" - с 3,4%.

Източник: КРОСС