Как да се пазим от опасни пиратки?

Животът

25-12-2013, 13:47

Снимка:

manager.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Една от най-често срещаните грешки, които правят потребителите е, че забиват дървената дръжка на фойерверките от тип "ракета" в земята или пък да се държи в ръка

Основният орган, който регулира и контролира всички дейности свързани с вноса, търговията транспортирането, съхранението, употребата и износа на пиротехнически изделия е главна дирекция "Национална полиция". Контролът за съотвествието на изделията, които са пуснати на пазара към заложените технически изисквания според европейските директиви се осъществява от държавната агенция за технически и меторологичен надзор.

Фойерверките се категоризират в четири групи. В първата са изделия, които са с ниска опасност и някои от тях могат да бъдат използвани дори в закрити помещения. Минималната възраст на купувачите е 12 години. Към тази категория спадат бенгалски огън, конфети, гърмящи конци, пукащи топчета и други. Във втората категория спадат пиротехнически продукти, които са с по-висока опасност и се използат само на открито, а минималното разстояние за безопасна употреба от изделието до зрителите трябва да бъде минимум 8 метра. Ако купувачите искат да се сдобият с продукт от трета категория те трябва да са на минимум 18 години, а в четвърта категория са пиротехническите средства за професионална употреба, пирпомни TV7.

Еко- пиробатериите са най-новият вид фойерверки на пазара. Остатъците от тях се превръщат в органична тор.

Една от най-често срещаните грешки, които правят потребителите е, че забиват дървената дръжка на фойерверките от тип "ракета" в земята или пък да се държи в ръка. При подобна употреба има опасност "ракетата" да се възпламени на място.