Папа Франциск с първа Рождественска меса

Животът

25-12-2013, 09:28

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Папата иска да реформира църквата

Папа Франциск избран за човек на годината

Франциск изнесе кратка проповед, чието послание бе, че човек може да избира между тъмнината и светлината

На първото си Рождество като папа Франциск призова християните да бъдат отворени към Бог. Светият отец, който през март стана първият папа неевропеец от 1300 години, отслужи пред около 10 000 вярващи в препълнената базилика „Свети Петър” тържествена Рождественска меса, наблюдавана от стотици други върху огромни екрани на площада отвън. Камбаните на базиликата зазвъняха, когато хорът на Сикстинската капела изпълни Глория - молитва, започваща с думите от Библията, че ангели са пели в нощта, когато Исус се е родил във Витлеем. Франциск изнесе кратка проповед, простичка като белите му одежди, чието послание бе, че човек може да избира между тъмнината и светлината, съобщи Ройтерс.

„В човешката история има и светли и тъмни моменти, светлини и сенки. Ако обичаме Бог и нашите братя и сестри, сме облени в светлина, но ако сърцата ни са затворени, ако сме обсебени от гордост, хитрост и себичност, тогава тъмнина пада вътре в нас и около нас”, заяви той.

Днес папата ще произнесе посланието си "Към града и света" – Урби ет Орби, и ще благослови вярващите от централния балкон на базиликата "Свети Петър". Преди службата снощи папа Франциск се срещна с предшественика си Бенедикт 16-ти. Двамата се помолиха и разговаряха около 45 минути в бившия женски манастир във Ватикана, където сега живее Бенедикт. Роденият в Германия отец стана първият от векове папа, който се оттегли от поста си.