Папа Франциск призова християните да бъдат отворени към Бог

Празнувайки първото си Рождество Христово като лидер на 1,2 млрд. католици по света, папа Францискпризова хората да загърбят гордостта и егоизма и да отворят сърцата си към Бог и своите събратя

Франциск, който през март стана първият папа неевропеец от 1300 години, отслужи пред около 10 000 вярващи в препълнената базилика „Свети Петър” тържествена Рождественска меса, наблюдавана от стотици други върху огромни екрани на площада отвън. Камбаните на базиликата зазвъняха, когато хорът на Сикстинската капела изпълни Глория - молитва, започваща с думите от Библията, че ангели са пели в нощта, когато Исус се е родил във Витлеем.
Франциск изнесе кратка проповед, простичка като белите му одежди, чието послание бе, че човек може да избира между тъмнината и светлината, съобщи Ройтерс. „В човешката история има и светли и тъмни моменти, светлини и сенки. Ако обичаме Бог и нашите братя и сестри, сме облени в светлина, но ако сърцата ни са затворени, ако сме обсебени от гордост, хитрост и себичност, тогава тъмнина пада вътре в нас и около нас”, заяви той.

Франциск, който отслужи литургията заедно с 300 кардинали, епископи и свещеници, призова хората да не се страхуват да достигнат до Бога. „Не се страхувайте. Нашият Отец е търпелив, той ни обича, той ни е дал Исус да ни води по пътя към обетованата земя. Исус е светлината, която просветлява мрака”. За месата бяха дошли богомолци от целия свят, като мнозина от тях споделиха, че папа Франциск е донесъл свеж полъх в
църквата. „Той донесе нова епоха в църквата, която сега се фокусира много повече към бедните и е по-скромна, по-жива и милее за всички по света”, заяви Долорес ди Бенедето от родината на папата Аржентина.
Франциск, който навърши 77 години преди седмица, мина пъргаво по главната пътека на базиликата за церемонията, която започна два часа преди полунощ. В унисон с тезата за смирението, която направи централна в своето служене, той носеше сам статуя на Младенеца вместо някой от помощниците му и целуна коляното на фигурата на новородения Христос, съобщи БТА. 

В четвъртък Франциск ще произнесе коледното си послание Urbi et Orbi  (Към града и към света) и ще благослови вярващите.