Надежда Толоконникова от Pussy Riot призовава за бойкот! (видео)

Освободената с амнистия Толоконникова призова към бойкот на Зимните олимпийски игри в Сочи и настоя да не се купува нефт и газ от Русия

"Призовавам към бойкот, призовавам към честност, призовавам да не се купува нефт и газ от Русия."

"Русия е създадена по модела на изправителна колония и затова е толкова важно да се променят колониите, за да се промени Русия отвътре", заяви Толоконникова след излизането си от затвора в Красноярск.

Надя определи амнистията като недостатъчна и я нарече "козметична мярка".

Допълни също, че ще се заеме със защита на правата на човека, като на първо място ще се погрижи за правата на хората, с които е лежала в затвора. Тя подложи на критика и системата на руското правосъдие.

"Лагерите са лицето на страната", добави още тя. По думите й, престоят в затвора не е бил загуба на време, защото е израснала като личност, опознала е тоталитарната машина отвътре и вече се чувства "силна и закалена". 

 

Междувременно Европейският съд по правата на човека допусна за разглеждане жалбата на трите изпълнителки от "Пуси Райът" срещу руската държава, като е задал на Москва седем въпроса, свързани с делото. В жалбата си адвокатите на осъдените поискаха руското правителство да бъде признато за виновно в нарушаване на правото на свободно изразяване, на лична свобода и неприкосновеност, на защита от изтезания и на справедлив съдебен процес.