Коледни чушки с гъби, боб и ориз

Едно от ястията, които се приготвят за Бъдни вечер и Коледа, са пълнените чушки. Ето една по-нетрадиционна рецепта как да ги приготвим:

Необходими продукти:
10 бр. пиперки сушени
150 гр ориз
150 гр гъби
100 гр лук кромид стар
40 мл олио

Начин на приготвяне:
Бобът се сварява в по-малко вода, като за печене.
Чушките се измиват добре и се накисват в студена вода за 3-4 часа
Приготвя се плънката: оризът се сварява в 1,5 чаша вода, а лукът се запържва заедно със ситно нарязаните гъби.
Свареният ориз се смесва с гъбите и лука, посоляват се и се подправят с чубрица, червен и черен пипер на вкус.
Отрязват се дръжките на чушките и се почистват внимателно от семето.
Чушките се пълнят догоре с пълнката, не много плътно. По желание можете да ги потопите откъм отвора в брашно, за да не изтече плънката. Редят се легнали в широка тенджера.
Около тях се добавя бобът, колкото да ги покрие, на две трети. Върху тях се сипва малко олио и се покриват с порцеланова чиния.
Пекат се на умерен огън около 30-40 минути.Поднасят се топли.

Пълнените чушки с гъби, боб и ориз са подходящи не само за празничната трапеза, но и при не толкова специални зимни поводи.