На 94-годишна възраст почина Михаил Калашников

На 94 години почина Михаил Калашников - най-известният конструктор на леко-стрелковото оръжие, предаде ИТАР-ТАСС.

От 17 ноември до днес той се е намирал в реанимацията на републиканския клинико-диагностичен център в руската република Удмуртия.
През юни тази година Калашников беше хоспитализиран в Централната военна клинична болница „Мандрик" в Москва. Медиците обстойно го изследваха и му поставиха електрокардиостимулатор. Той бе изписан в началото на септември, след което в средата на ноември отново бе хоспитализиран.
Михаил Калашников е роден 10 ноември 1919 г. в Алтай. Знаменитият автомат "Калашников" (АК) е конструирал през 1947 г. Днес АК се използва от силовите ведомства на повече от 100 страни. Калашников е Герой на Руската федерация, два пъти Герой на социалистическия труд, лауреат на Ленинска и Сталинска награда, кавалер на ордена Св. Андрей Първозвани.


„Днес, на 23 декември, се получи печалната новина: на 94-годишна възраст след тежко продължително боледуване почина изтъкнатият конструктор на стрелково оръжие Михаил Калашников”, написа прессекретарят на президента на Удмуртия Виктор Чулков на страницата си във Facebook.