Пазете се от празничния стрес!

Животът

23-12-2013, 18:00

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Дамите падат в капана му по-често

Коледните и новогодишните празници са не само радостно общуване с роднини и приятели, пищни трапези и много подаръци. Ни стрес, твърдят експерти от Американската асоциация на психолозите.

Жените се уморяват повече и изпитват по-голям дискомфорт. За кратко време те трябва да купят на всички подаръци, да измислят развлечение за цялото семейство и приятелите, да приготвят празничните трапези, а всички това оказва силно влияние върху психиката на жените, пише Psychology Today.

Всеки човек търси самостоятелен начин за изход от стреса.

Най-разпространеният, но вреден за здравето начин е преяждането и употребата на голямо количество алкохол, а също постоянното излежавате върху дивана пред телевизора. Този вариант за излизане от стреса се практикува от 50% от анкетираните - хората искат да се завият под топлото одеало, да гледат телевизия, да четат, поглъщайки готова храна в огромни количества.

US експертите специалноанкетирали 417 жени и 369 мъже.

225 от тях търсят утеха у своите приятели, 6% (само жени) посещават салоните за красота, 5% се разхождат и само 3% отиват на работа.

Големите опашки в супермаркетите и задръстванията по улиците само влошават състоянието. Гостоприемството предполага обилна вечеря (а тя се приготвя минимум за 1 ден) и купища мръсни чинии след изпращането на гостите.

Особено тежко се чувстват самотните хора, които нямат с кого да прекарат празника и ударите на часовника в полунощ им навяват тъжни мисли за неуспелия живот.

Стресовите ситуации не приключват с празниците. Няколкото дни на принудително безделие нарушават работния ритъм и на най-активните хора. Повечето хора са били "в плен на алкохола или пред телевизора". Малко са тези, които са отишли на вилата да подишат чист въздух или да карат ски. Именно затова хората не си почиват, а се уморяват по време на празниците и тръгват на работа със затормозена психика.

Специалистите препоръчват с цел избягване на стреса подготовката за празниците да започва по-рано и да бъдат свързани на първо място със смяна на обстановката./ здраве.бг