Традиции и поверия за Бъдни вечер

А, вие спазвате ли обичаите за здраве, късмет и сладък живот?

Утре вечер ще празнуваме Бъдни вечер.
Трапезата на празника
Традицията повелява на Бъдни вече ястията на трапезата да са девет – колкото месеца трае бременността на жената. В някои краища на страната държат гозбите да са дванадесет – колкото са месеците в годината, а други седем – като броя на дните в седмицата.
На трапезата е задължително да поднесем пита.

Поверието изисква тя да е домашно приготвена – тъй като представлява символично жертвоприношение. Украсява се с кръстове, кръгове и цветя – символ на плодородието. В нея се замесва пара, за да покаже кой ще е късметлията през годината. Някои хора държат и на традицията да слагат късмети в питата с най-различни забавни пожелания.
Символика на трапезата
• Сложете на масата мед – за да ви е сладък животът.
• Лук сложете, за да е много имотът, както люспите му.
• Чесънът пази от зли сили. Скилидка от него се носи през цялата година против уроки, гласи поверието.
• Житото, най-важната храна на българина, също трябва да е на трапезата, житните класове са стилна украса за празничната маса,
• Добре е да сложите тиквени семки, слънчогледови и много ядки.
• По орехите можете да гадаете за здраве и късмет, хубава ли е ядката, болестите ще бъдат далече от вас и домът ви ще е пълен, гнила ли е – чакайте неприятности.
• Напълнете фруктиерата с плодове, оранжвеите и червени плодове ще украсят масата и ще предадат топлина.
• Напълнете кана с червено вино - то е почитано от целия християнски свят като символ на кръвта, пролята за избавлението на човечеството от Спасителя.
• Елховите клонки украсяват масата. Не забравяйте свещите.
• Вечерята започва рано. Най-хубавата част от празника е, че семейството се е събрало, всички са заедно и споделеният трепет от очакването на празника не може да бъде заменен и от най-скъпото меню.