Семейство остана без доходи, докато се опитва да има дете

След две неуспешни ин витро процедури, сега им предстои трети, но не могат да съберат парите, заради неизплатените заплати

Галин и Христина са двама от 150-те съкратени работници от "Бургаски корабостроителници". Семейството сключва брак на преди 5 години в деня на влюбените, на 14 февруари 2009 г. Оттогава се опитват и да сбъднат най-съкровената си мечта - да имат дете.

След две неуспешни ин витро процедури, сега им предстои трети. В момента обаче и двамата са без работа и с малки шансове да съберат парите. Христина, която е на 48 години, губи второто си бебе, докато организира протестите в Корабостроителницата. Изпреварили ги обаче заповедите за съкращение, предаде Нова телевизия. "Майка ми ни плаща тока, а приятел телефона. Не молим от никой, просто си искаме заплатите", казва Галин.
До момента за ин витро са дали над 12 000 лева. През януари на Христина й предстои пореден опит, за който ще използва замразени, вместо живи яйцеклетки, при които вероятността да зачене е много по-малка. С уволнението им парите са решаващи, а няма откъде да вземат назаем.
За живи яйцеклетки на семейството са необходими поне 7 000 лева. Фондът за асистирана репродукция не ги покрива, защото Христина отдавна е навършила 43 години.

Ако семейството събере 7 000 лева  до средата на януари, Христина ще отложи оплождането със замразени яйцеклетки, за да направи по-сигурния вариант. 48 годишната жена си дава сметка, че шансовете за забременяване намаляват с всеки изминал месец. След като губят работата си двамата губят и шанса да осиновят дете.

 "След като съм останала без заплата не мога да осиновия дете, защото не можем да му осигурим условията", казва Христина.