Тикат в затвора за влизане в чужд facebook

Животът

23-12-2013, 09:39

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

След дълго чакане проектът за Наказателен кодекс е готов и вече е представен за обществено обсъждане. "Стандарт" единствен успя в аванс да се запознае с новите правила. Те въвеждат строги наказания за хакери и за рушвети.
Ревниви съпрузи, които разбиват пароли и ровят във Фейсбука на половинките си, отиват в затвора. Това предвижда новият Наказателен кодекс, пише "Стандарт".
Предлага се 1 година затвор или пробация за всеки, който вземе чужда парола. В случаите, когато става дума за длъжностно лице, съдът може да реши да наложи по-строго наказание - до 5 години затвор и глоба от 5000 до 15 000 лв.
Експертите са предвидили отделна глава, която се нарича "Престъпления при използване на информационни системи". Именно в нея е записано, че "който осъществи без разрешение достъп до информационна система или до данни в нея, се наказва с лишаване от свобода до 2 г. или с пробация". Това означава, че хакерите вече ще влизат в затвора, ако бъдат заловени и бъде доказано тяхното престъпление.
Според записаното в документа съдът ще може да наложи и глоба до 10 000 лева на хакера. Отделно от това юристите са се погрижили да има наказание и за хората, които умишлено заразят с вирус компютър. Разделът ще се нарича "Действие с вредна програма", а наказанието за него ще е затвор до 4 години и глоба от 2000 до 10 000 лв.
Работата по Наказателния кодекс приключи в края на ноември. В нея се включиха експерти на Министерството на правосъдието, представители на академичните среди и на неправителствените организации. Законът събира прах от 1968 г. Променян е 90 пъти.