Празнична коледна пита с пара

Коледа чука на вратата ни - за къде сме без питка със паричка?

Вярно е, че традициите не са това, което бяха и че светът е хубав, защото е шарен, но въпреки всичко има някаква магия в това, да продължим обичаите на нашите баби. Да прескочим чисто религията, да вникнем в историята и смисъла на техните надежди, вярвания и разговори с природата, скрити именно в насъщния. По традиция именно питка с пара се приготвя на Коледа.
С желанието за повече радостни дни, измолени чрез обредния хляб, с времето на някои места в България освен паричка, започнали да слагат и дрянови клонки - символизиращи здраве и плодородие за нивите.
По традиция питката за Коледа се разчупва от най-възрастния човек в къщата. Смята се, че той играе ролята на своеобразен мост към предците ни. На други места в България пък питката се захваща от стопанина и стопанката, вдига се над главите и се изрича "Еййй толкова да е високо житото" и се разчупва. Останалите в семейството отговаряли "Амин! Дай Боже".

Необходими продукти:
Брашно – 1 кг.
Мая – 15 гр.
Захар – 1 ч. л.
Сода бикарбонат – 1 /2 ч. л.
Олио – 50 мл.
Вода
Сол

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря със захарта в малко вода и малко брашно, да стане на кашичка. За да втаса по-бързо, може да я поставите във фурната на 25–30 градуса. През това време пресейте брашното няколко пъти, за да стане по-пухкава питата.
В купа изсипете брашното и направете кладенче в средата му. В него изсипете втасалата мая, солта, содата и хладка вода, разбъркайте внимателно и омесете тестото. Към края на месенето постепенно добавете олиото, като потапяте ръцете си в него и доомесвате.
Когато тестото е готово, разделяте го на топки като избирате една в която да сложите парата и в намазана с олио тава подреждате топките.
Оставяте да втаса и печете на умерена фурна.

Ако искате да има бляскав вид, можете да я намажете с разтворена във вода захар и да я поръсите със сусам (все пак имайте предвид, че така питката сладни).