Турски министър приел като подарък часовник за 240 000 евро

Новините

22-12-2013, 12:28

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Турският министър на икономиката Зафер Чаглаян е приел "като знак на внимание" швейцарски часовник на стойност 240 000 евро от ирански бизнесмен, живеещ в Турция, съобщава "Тудей`с Заман". В момента дарителят Реза Зараб е сред задържаните по мега-скандала за даване на подкупи за обществени поръчки и пране на пари, който тресе Турция, пише БГНЕС.

Според стенограма, свалена от записи със СРС, Чаглаян казал на Зараб, че няма да е лошо да му купи часовник Patek Philippe 5101G. Министърът се влюбил в хронометъра по време на своя визита в Женева. Зараб изпратил свой подчинен в Страната на часовниците, той купил скъпата играчка за големи момчета. Часовникът бил доставен на министъра на 25 септември 2013 г. в 1 часа и 25 мин. сутринта на Онур Кая, личният секретар на министъра. Записите от телефонните разговори доказват искането и получаването на "подаръка" от министъра. На 24 септември 2013 г. Онур Кая пита в телефонен разговор Зараб: "Кога ще пристигне нещото в Истанбул?". На което бизнесменът отговаря: "Планирах да го изпратя в Анкара, не в Истанбул". На което секретарят на министъра отговаря:" Няма проблем, и в Анкара е добре. Даже може би е по-добре."

Малко по-късно пак на 24 септември Мурат Ялмъз, един от подчинените на Зараб, се обажда на Емрах, човек от охраната на Чаглаян. Ялмъз казва: "В Швейцария съм, шефът ме изпрати да купя онова нещо. Мога да бъда в Анкара около полунощ. Исках да се свържа с вас за да се разберем как да ви предам нещото. Между другото, ако ви трябва нещо друго от тук, за вас, за жена ви, за децата?". Емрах отговаря лаконично: "Добре, ще взема нещото от вас, ОК?". СМС от Йълмаз до Зараб от 18 ч. и 16 мин. от 24 септември 2013 г. гласи: "Г-н Реза, ще доставя нещото на господина чрез личния му бодигард 30 минути след полунощ. Просто ви информирам.". Друг запис от разговор между Зараб и Онур Кая от 25 септември 2013 г. Зараб казва: "Г-н Онур, за ваша информация нещото беше доставено на г-н Емрах миналата нощ.". На което Кая отговаря: "ОК, нещото току-що стигна до мен. В чантата е. Разглеждам го. Г-н Реза, благодаря ви."