България губи 80 млн. лв. от еврофондовете

Най-доброто от печата

22-12-2013, 08:30

Снимка:

Андрей Михайлов

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Близо 6 млн. евро ще бъдат отписани и по програмата “Административен капацитет”

България губи около 80 млн. лева от еврофондовете през тази година заради бавно усвояване. С около 70 млн. лева от тази сума ще бъде намален бюджетът на три оперативни програми. Това се случва за първи път от старта им през 2007 г. Още около 10 млн. лв. ще бъдат отписани по програмата за рибарство, стана ясно след последно заседание на правителството за годината.

“Оставихме това съобщение за последната пресконференция, защото беше много драматично до последния ден и се свърши страшно много работа по усвояване на еврофондовете. От 272 млн. евро в риск, идентифицирани от служебния кабинет, към днешна дата са спасени 237 млн. евро. Това са почти 500 млн. лв., които са се влели в българската икономика”, обяви вицепремиерът Зинаида Златанова.

 

В отговор на въпрос тя уточни, че загубата от еврофондовете по 7-те оперативни програми ще е 35,246 млн. евро, или около 70 млн. лв. С най-голяма сума ще бъде намален бюджетът на програмата “Околна среда”. По нея се губят близо 27,48 млн. евро, или около 54 млн. лв., въпреки че в началото на седмицата екоминистърът Искра Михайлова обяви, че това няма да се случи.

Освен че бюджетът на “Околна среда” ще бъде намален, по нея в момента не постъпват и плащания от Европейската комисия. Парите бяха спрени временно заради проблеми с обществени поръчки. Златанова обясни загубата с лошото управление на програмата от правителството на ГЕРБ.

Близо 6 млн. евро ще бъдат отписани и по програмата “Административен капацитет”. Загубата по “Техническа помощ” е 1,8 млн. евро. Предотвратен е рискът от намаление на бюджетите на инфраструктурните програми “Транспорт” и “Регионално развитие”, на програмата за бизнеса “Конкурентоспособност” и на тази за обучение и пазар на труда “Развитие на човешките ресурси”.

В петък от министерството на земеделието се похвалиха, че са спасили и всички пари за развитие на селските райони. “Имаше много спекулации. Споменаваха се бомбастични загуби от порядъка на милиарди. Нищо от това не се случи”, обобщи Златанова.