Борисов: Благодаря за доверието на българските граждани, които определиха ГЕРБ за първата политическа сила

Кабинетът на Орешарски лъже хората за намаляването цената на тока, съветвам ги да си сверяват сметките – те ще се увеличават

Не мога да гледам окървавен „Орлов мост”, Народното събрание – обградено от всички страни с ограда и полиция, която ни пази от народа – нашите гласоподаватели... Властта за ГЕРБ не е самоцел. Всяка пролята капка кръв за нас е петно. С тези думи на Бойко Борисов през февруари месец правителството подаде оставка заради протестите на хората, свързани с високите сметки за ток.

Сметките за ток тепърва ще растат
Поредна абсолютна лъжа на сегашните управляващи е твърдението, че сметките за ток ще бъдат по-ниски. ДКЕВР е независим енергиен регулатор и тъй като оттам изготвят реалните цени на тока, затова и последваха оставките на тези, които не желаят да манипулират гражданите с фалшиви подвеждащи обещания. Това каза лидерът на ГЕРБ в интервю за Дарик радио. Лъжат хората, сверявайте си сметките – те ще се увеличават. Самият председател на НС Михаил Миков се вайкаше, че и парламентът плаща по-високи сметки за ток – така ще стане и с гражданите, подчерта Борисов.

За политик на годината
Бойко Борисов е избиран максимален брой пъти (3) за политик на годината. Невъзможно е Пламен Орешарски да бъде избран за политик на годината, тъй като той не е политик, не е и експерт. Освен това, 2013-та мина под знака на протестите с искане за оставка, протестни мрежи, категоричен е Бойко Борисов. По думите му сред достойните имена – гордост за България, които могат да спечелят наградата, са кметът на София Йорданка Фандъкова, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, българският еврокомисар Кристалина Георгиева.

За кабинета „Орешарски” и съюза между АТАКА, ДПС и БСП
Българските граждани не можаха да предположат, че БСП и ДПС са едно, а сега стана ясно, че имат единно ръководство. Никога не съм вярвал, че ще се съюзят обаче ДПС и АТАКА. Това каза по време на интервюто лидерът на ГЕРБ. Подчерта, че е изпитвал уважение към Волен Сидеров, но той е дал „златния си пръст” за ДПС, за да се сформира кабинетът на сегашните управляващи. Ако не беше постъпил така, депутатите щяха да бъдат 120 за АТАКА и ГЕРБ - на 120 за ДПС и БСП. Тогава можеше да бъде сформирано наистина експертно правителство, за да има в рамките на 1 година нови избори, но щяхме да предложим и гласуваме обща програма, за да отмине кризата в страната, изтъкна Бойко Борисов.
Бившият премиер е убеден, че хората не трябва да се подвеждат, а да осъзнаят, че при сегашното управление има риск следващо правителство да поеме властта в страната в ситуация, подобна на тази през 2009 година - милиард пасив, спрени еврофондове, празна хазна, неизплатени заеми.

За загубата на властта
ГЕРБ не влиза в безпринципни коалиции. По време на нашето управление направихме доста неща и хората знаят, виждат...Всяко зло за дорбо, защото видяхме грешките си, отрстранихме ги. Няма идеално правителство, но благодаря за доверието на българските граждани, които определиха ГЕРБ за първата политическа сила, заяви Бойко Борисов. Направих си изводи, но това, което се случва сега, е лошо за държавата. Ние управлявахме със 117 депутата, разчитахме на подкрепа от страна на Синята коалиция, АТАКА, РЗС, допълни той.
Сега живеем в тежки времена на разделение, омраза, преследване, данъчни ревизии, проверки и страх от репресии
Правят ми данъчна ревизия и събирам документи, командировъчни от 2003 г. Разпитват ме официално за тухлите на къщата ми и откъде са, а нашето правителство никога не е правило подобно нещо. Преследват и проверяват всички, които са общували с мен под каквато и да било форма – дори само да са ме поздравили, без да ме познават. Ние не сме правили такова нещо, изтъкна Борисов. 

За подслушванията и Христо Бисеров
Няма изтекъл нито един запис на Местан, Станишев.. Нас ни подслушват незаконно, подчерта лидерът на ГЕРБ. Той е възмутен, че в медиите седмици наред се говори за двама отцепили се депутати от партията, а случаят с Христо Бисеров се тълкува като „гражданин”, а не депутат от ДПС, уличен в корупционни схеми. „От 97-ма год. само двама човека са напуснали ГЕРБ, но не „режат” с нож в медийната среда, че дясната ръка на Местан беше уличен в крупна корупция. ДПС се отрече от него ден по-рано и това, убеден съм, не беше чиста случайност. Защо за него говорят като за гражданин, а не като за заместник на лидера на ДПС? Нима ръководството на ДПС не е знаело как живее Бисеров, не са ли се интересували, попита Борисов.

За бюлетините в Костинброд
Поръчани са повече бюлетини, за да се плати повече. Печатани са в печатница на депутат от БСП. Прокуратурата каза, че няма нарушение за използването им на избори, изтъкна Борисов. Според него въпросът е не защо са ги отпечатали, а защо подчинените на прокуратурата – МВР и ДАНС не са извършили необходимата операция с видеонаблюдение, проследяване? Могат ли за една вечер отпечатани бюлетини в такова голямо количество да пристигнат в Австралия за една вечер, попита още лидерът на ГЕРБ.

За провалените проекти на сегашните управляващи
„Южен поток”, АЕЦ „Белене”, АЕЦ „Козлодуй” и нефтопроводът Бургас — Александруполис са изгодни за България, но вероятно ще бъдат всички до един -провалени от сегашния кабинет на Орешарски, заключи Бойко Борисов. Той е категоричен, че няма ясни и прозрачни подписани споразумения в полза на държавата за проектите, няма ясни срокове, лихви по тях. Няма необходимото допитване до Брюксел и дори министрите им сега се третират само като пощальони, допълни той.

За 2014

Нека имаме коледно настроение и всички българи да бъдем заредени с повече оптимизъм. За България не предстои нищо добро, защото бяха изтеглени милиарди кредити, които ще трябва да плащаме, възмутен е Бойко Борисов. Но, нека като нация да си пожелаем успех, да няма разделение, тъй като такова нещо не е имало, дори през 1990-та год. Политиците са длъжни да направят нещо добро за климата в България, апелира Бойко Борисов.