Данък здраве според лечението

Най-доброто от печата

21-12-2013, 06:40

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Правят специално осигуряване за хората над 65 г.

Всеки човек ще може сам да избира за какво лечение да плаща здравни вноски. Това предвиждат плановете на ресорното министерство за развитие на сектора. Идеята е заложена в плана за прилагане на Националната здравна стратегия 2014-2020 г., която днес правителството ще разгледа. След одобрението му, той трябва да бъде приет от парламента.
Точният здравноосигурителен модел трябва да е ясен през 2015 г. Дотогава промените ще се обсъждат. Част от тях ще е създаването на механизми за повишаване на събираемостта на здравните вноски. Главната новост обаче ще е в начина, по който ще плащаме за здраве. Идеята е да се "променят здравноосигурителните пакети и да се осигури възможност за избора им", пише в плана на стратегията. Това означава, че ще се направи ревизия на дейностите, които плаща здравната каса. Сега само тя осигурява финансиране на базата на вноските ни. На теория НЗОК плаща за всяко лечение извън или в болница. На практика обаче парите й не стигат и част от диагнозите не се плащат, други пък са недофинансирани на 40%-50%. Най-вероятно с промените ще се подготвят няколко различни пакета, ориентирани към различни групи - деца, възрастни или пък към професионални групи. Така човек ще може да избира какво да получава срещу парите си и за какво още да доплаща. Друг вариант е пакетът на касата да се редуцира, а останалите дейности да се поемат от други фондове срещу допълнителна вноска.
Със сигурност ще има специално осигуряване за хората над 65 г. В плана към стратегията се предвижда "създаване на пул между здравно и пенсионно осигуряване" за тези хора. Срещу това те ще могат да получават например дългосрочни грижи, каквито се предлагат в хосписите или дори социален патронаж. В плана към стратегията се предвижда и държавата да започне да плаща 8% за чиновниците, военните, децата и пенсионерите, които тя осигурява. Това ще става поетапно от 2015 до 2017 г. В момента тя дава наполовината на вноската.