Стресът по празниците и как да се преборим с него

Какво допринася за стреса по празниците и как да се справим с него

Празниците са време на предизвикателства за всички родители и справянето със стреса по това време на годината е съществено, за да успеете със семейството си да се насладите на Коледа, да прекарате чудесно времето си заедно и да спазите най-хубавите празнични традиции.
Какво допринася най-много за стреса по празниците?
Ето няколко от възможните причинители:
Липса на контрол
Първото нещо в списъка е да излезете от контрол. Това може да се случи, защото работата ви не ви позволява да разполагате с нужното свободно време, някой в семейството се разболява или защото други членове на семейството (обикновено някой извън най-близките) се опитва да бъде “шефът”.
Семейните събирания
Липсата на контрол често причинява стрес, когато се срещате с други членове от семейството. Може би времето за хранене не е подходящо за децата ви, уреждането на място за спане за всички е трудно, или свекървата прави планове за перфектната Коледа и вие трябва да се примирите с тях, въпреки че не харесвате дейностите, които тя е избрала. И нека си го кажем направо – не всички семейства се разбират чудесно. Семейните събирания могат да са основен източник на стрес по Коледа.
Справяне със загубата
Ако сте изгубили член на семейството си, Коледа може да е особено тежко и стресиращо време.
Претъпкани магазини
Трудно е да се насладите на пазаруването за Коледа, когато магазините са претъпкани, паркингите са пълни и опашките за автобуса са огромни! След това, когато сте открили подаръците, които искате да купите, трябва да чакате на невероятно дългата опашка, за да ги платите!
Купуване на подаръци
Не всеки има вроден нюх към подаръците. Избирането на перфектния подарък може да е много стресиращо, особено ако семейството ви има навика да оценява или критикува това, което подарявате.
Спорове
Вие няма да сте единствените стресирани в семейството ви и, за съжаление, Коледа е времето, когато много характери се сблъскват.
Скъпотията
Притеснявате се как ще платите за подаръците , за храната, за пътуванията, за бавачките – не е чудно, че разходите по Коледа предизвикват огромен стрес при много родители.
Големите очаквания
Гледаме толкова много филми, телевизионни програми и реклами, които продават “блестящата” версия на Коледа, че нашите високи очаквания често могат да бъдат разбити. Като деца, ние възприемаме като магическо времето преди Коледа и самата тя, но като възрастни този празник може да е по-стресиращ отколкото магически.
Как да се справяме с всичко това? Какво можем да направим, за да минимизираме стреса по празниците или да го прогоним напълно?
Уверете се, че не сте прекалено ангажирани
Не се чувствайте сякаш трябва да посетите всяко коледно събиране, на което сте поканени, особено ако знаете, че няма да ви е приятно. Лесно е да се отклоняват покани по Коледа (“Вече сме поканени на друго място.” или “Ще прекараме времето си в тесен семеен кръг.” са основателни причини), а една по-тиха Коледа е винаги по-малко стресираща Коледа.
Определете “време за семейството” и “време за себе си”
Опитайте се да си припомните и да се насладите на духа на празниците. Трябва да настоявате семейството да получи своята част от времето, с което разполагате, за да можете да отделите малко време и за почивка. Знаете ли колко жени се борят усилено да свършат всичко до Коледа като стоят будни до 2:00 посред нощ, за да довършат дребните домашни работи, докато съпрузите и децата им се наслаждават на коледни филми и вкусни ястия? Убедете се, че имате време за дълги разходки и вана с мехурчета, ако това ви кара да се чувствате добре, или прочетете книга, насладете се на чаша чай – направете нещо, каквото и да е, което ще ви накара да се почувствате празнично.
Започнете свои собствени традиции
Продължаването на традициите, на които са ви учили като дете, може да се окаже по-стресиращо, отколкото радостно преживяване, в случай, че не съответстват на семейството или начина ви на живот. Започнете свои собствени традиции! Ако искате да да ядете някакво малко ястие в навечерието на Коледа или да отидете на плажа, или да отворите подаръците на сутринта вместо вечерта, това е ваш избор. Любимите ви традиции могат да включват горещ шоколад и коледен филм на Бъдни вечер или пък да оставите по един неотворен подарък до следващата вечер, за да удължите вълнението. Простички неща, но работят.
Ако откриете, че рутината, която обикновено следвате, ви тежи и ви причинява повече стрес, отколкото можете да понесете, променете я!
Забавлявайте се, но по свой начин
Приятелите и семейството ще оценят празника много повече, ако сте спокойни и щастливи, когато се занимавате с нещо, затова сега не е времето да се опитвате да впечатлявате хората. Помолете гостите да съдействат с приготовленията. Не правете сложни ястия и пригответе предварително колкото можете храна и такава, каквато можете да си позволите. Облечете се небрежно, почерпете гостите с неофициални малки закуски и се порадвайте на компанията.
Подаряването на подаръци също може да е лесно
Не се притеснявайте прекалено много за намирането на перфектния подарък. Малка добре подбрана книга или игра, или може би абонамент за списание, е нещо, което всеки би оценил. Тийнейджърите оценяват парите и ваучерите толкова, колкото и всичко останало, и понякога дори повече. Родителите могат да попитат децата си какво искат. Не се измъчвайте с подаръците и не отивайте до края на света, за да издирите най-оригиналните подаръци.
Трябва да опаковате?
Опаковането на подаръците също може да е много стресиращо. Имате нужда от толкова много неща и това отнема толкова време, за да бъде свършено добре. Защо не инвестирате в няколко фабрично направени подаръчни торбички тази година? Или подарявайте ваучери в красиви пликове за писма вместо подаръци – това е чудесна идея, ако пътувате за празниците и не искате багажът ви да натежи прекалено много.
Пазарувайте онлайн
Все повече и повече хора пазаруват онлайн и, ако попаднете в претъпкания Мол точно преди Коледа, , ще разберете защо! Няма нищо по-хубаво от това да оставите пощальонът да свърши цялата тежка работа – а единственото, което вие трябва да направите, е да отворите вратата!
Водете си записки
Ако записвате какво правите добре и какво правите грешно, можете да го препрочитате всяка година и да се преборвате със стреса по празниците малко по малко. Запомнете, че много голяма част от стреса, който преживявате, сами си причинявате.

Източник: тя.bg