Колко скъпо излизат бежанците на държавата?

Годишно за бежанци и нелегални емигранти се харчат близо 134 милиона лева

Разходите за бежанците и нелегалните емигранти са близо 134 милиона лева на година.

На месец издръжката на един бежанец възлиза на 1084 лева. Към момента има 11 568 лица, задържани като нелегално преминали държавната граница, като общо в страната са настанени 10 292 лица. Изведените от страната пък са 910. За периода от първи септември до 18 декември е връчен бежански статут на 144 лица и съответно хуманитарен статут на 1711 лица.

В тези 1084 лева се включва храна, вода, ел. енергия, помощи, здравни осигуровки, санитарни материали, транспорт, медицинско обслужване. Останалите разходи са свързани с администрирането, предоставянето на фургони, палатки, оборудване, съответно ремонти и не се включват в тази сума.

"Необходимо е да търсим и финансова, и техническа помощ и средства от всички международни източници. Срамежливото подминаване на тази тема, недомлъвките и омаловажаването, няма да ни помогнат", каза министърът на отбраната Ангел Найденов, който направи отчета днес.

Според Найденов тази голяма сума е необходима не само за издръжка, а включително, за да се реализира и програма за интеграция и на тези, които получават бежански или хуманитарен статут.