Гориво за мозъка? (Втора част)

Ястия за ума

Когато храната е чиста, цялата природа става чиста;
когато природата стане чиста, паметта се заздравява;
когато човек се сдобие със силна памет, всички връзки се засилват.”

Захар
Захарните изделия са сред любимото гориво за мозъка. Подобряването на концентрацията се дължи на глюкозата, която е от значителна полза за регенерацията на мозъчните клетки. Парче торта или шоколад може да повиши умствената способност, но за краткосрочно време. Прекалената консумация на сладкиши и сладки напитки, обаче, може да навреди на паметта, както и на здравословното състояние като цяло. Така че – хапвайте и пийвайте сладко, но в умерени количества.
Закуската - гориво за ума
Овесена каша
Часовникът звъни, едва ставате от леглото, чудите се какво да облечете, вече закъснявате, а дори и закуската не е приготвена. Изкушени сте да я пропуснете, нали? Изследвания обаче установяват, че закуската категорично подобрява краткосрочната памет и внимание. Студенти, които закусват, имат тенденцията да демонстрират значително по-добри познания и резултати от тези, които не го правят. Достатъчно е закуската да е богата на фибри, пълнозърнести храни, млечни продукти и плодове, без да се преяжда. Безспорен факт е, също така, че прекаленото тъпчене сутрин – обратно – пречи на концентрацията.
Риба
Благодарение на богатото си съдържание на омега-3 мастните киселини, рибата е мощен враг на високия холестерол, защитава от заболявания на сърдечно-съдовата система, предпазва от рак и, не на последно място – подобрява паметта. Пък и всички добре знаем, че за здрав ум и здраво сърце похапването на риба поне два пъти в седмицата е най-малкото препоръчително.
Ядки и черен шоколад
Ядки, като орехите и бадемите например, и семената са добър източник на антиоксиданта витамин Е, който наред с всичките му качества защитава нервните клетки в мозъка от увреждане с напредване на възрастта. Черният шоколад също има множество мощни антиоксидантни свойства. И както, навярно се досещате, съдържа естествени стимуланти като кофеин, които подобряват фокуса на вниманието и концентрацията. Около 30 до 50 г ядки и черен шоколад на ден е прекрасен начин да доставим храна за ума си, без да натоварваме организма си с излишни калории и мазнини.
Авокадо
Мазнините в авокадото са от групата на т.нар. мононенаситени, следователно те са изключително полезни и допринасят за добрата циркулация на кръвта. Редовната консумация на този плод премахва натрупаните в кръвоносните съдове плаки и подобрява притока на кръв до мозъчните клетки.
Пълнозърнести храни
Пълнозърнестият хляб и храни, наред с всичките си полезни свойства, допринасят и за достатъчното наличие на фибри и витамин Е в организма. Или по друг начин казано – присъствието в дневното меню на продукти, богати на жито, царевица, ориз, ръж, нахут и т.н. намалява холестерола, а оттам и риска от сърдечно-съдови заболявания.
Боровинки
Изследвания над животни, хранени с боровинки, показват, че тези очарователни горски плодчета защитават мозъка от щетите, причинявани от свободните радикали, а оттам намаляват риска от Алцхаймер или деменция. Проучванията показват, също така, че редовното присъствие на боровинки в менюто, значително благоприятства и функцията и издръжливостта на мускулните тъкани. Изводът е – при всяка възможност яжте боровинки, за да сте свежи, умни, силни и млади.